Εκλογές στην Κεντροαριστερά: Πρωτοφανής συμμετοχή! Τυπώθηκαν νέα ψηφοδέλτια

Εντυπωσιακή είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

Είναι ενδεικτικό ότι έως τις 17:30 είχαν ψηφίσει 154.444 πολίτες.

Η τάση δείχνει ότι είναι εφικτό ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων να φθάσει ακόμα και τις 200.000, ενώ δόθηκε εντολή από την επιτροπή Αλιβιζάτου, που είναι υπεύθυνη για την διαδικασία, να τυπωθούν κι άλλα ψηφοδέλτια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη που υπολογίζεται κατά μέσο πως εγγράφονται περί τα 1.500 άτομα ανά 5 λεπτά. Περίπου 1.350 πολίτες έχουν ψηφίσει στις κάλπες του εξωτερικού ως τις 16:10.

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της Κεντροαριστεράς αναπτερώνει τις ελπίδες των υποψήφιων προέδρων, που στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν, την ανάγκη να μπουν γερά θεμέλια για την αναγέννηση της παράταξης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στις 8 το πρωί, ενώ οι κάλπες στις περισσότερες πόλεις θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Στην περιοχή της Αθήνας και τους όμορους Δήμους θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 21:00, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και σε όποιες άλλες περιοχές κριθεί απαραίτητο.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα στην Αθήνα παρατηρούνται ουρές από κόσμο που περιμένει να ψηφίσει.

Ουρές και στα εκλογικά τμήματα στην Πάτρα. Νωρίς το πρωί παρατηρήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα, σχετικά με τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών και το ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά γρήγορα ξεπεράστηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24.

Μεγάλη η συμμετοχή και στη Λαμία και τη Βοιωτία

Ουρές σχηματίζονται στα μεγάλα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς στην Ηλεία.

Τα …παράδοξα

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στα Τρίκαλα, κάποιοι ψηφοφόροι δήλωσαν ως διεύθυνση κατοικίας τους την ίδια διεύθυνση, στην οποία ωστόσο βρίσκεται μια …κλινική!

Στην Σκάλα Λακωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ένας άνδρας πήγε στο εκλογικό τμήμα, κρατώντας στα χέρια του πολλές ταυτότητες συγχωριανών τους, απαιτώντας να ψηφίσει για όλους!

Στις 11.30 το βράδυ τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή αν οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι καθαρές και δεν εγείρονται ζητήματα από οριακή υπερψήφιση κάποιου υποψηφίου έναντι άλλου τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 11:30 σήμερα το βράδυ.

Υποψήφιοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Που ψήφισαν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Η Φώφη Γεννηματά ψήφισε στο 10οΓυμνάσιο Καλλιθέας. «Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Με την ευκαιρία η κ. Γεννηματά απηύθυνε έκκληση στους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης. «Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε ο Γιώργος Καμίνης. «Την Κυριακή δεν πάμε να ψηφίσουμε μόνο ένα πρόσωπο. Η ψήφος είναι δήλωση και πολιτική πράξη ότι δημιουργούμε διέξοδο, αλλαγή στο διχαστικό δίπολο Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ, που καθηλώνει τη ζωή της χώρας και καθυστερεί την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ.  Καμίνης.

Ο Γιάννης Μανιάτης ψήφισε στο Άργος. «Την Κυριακή κάνουμε την ανατροπή. Επιλέγουμε νέα ηγεσία και βάζουμε τέλος στη στασιμότητα του 7% της παράταξής μας! Στις 12 Νοεμβρίου πάμε #Μαζί_Μπροστά», είπε ο κ. Μανιάτης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε την ψήφο του στο Δημαρχείο Χολαργού.  «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας», σχολίασε ο  κ. Ραγκούσης.

Στην Ρόδο ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος.

Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Παγκράτι ψήφισε ο Κώστας Γάτσιος, ο οποίος στις δηλώσεις του στάθηκε  στην ανάγκη οι πολίτες να συμμετάσχουν για να καθορίσουν τις εξελίξεις. «Στόχος η ανανέωση με πρόσωπα και ιδέες. Το πρώτο βήμα για έναν νέο και ενιαίο πολιτικό φορέα που θα συγκρουστεί με τον παρασιτισμό και τη διαφθορά», τόνισε.

Κώστας Γάτσιος

Στην Αμαλιάδα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Απόστολος Πόντας. «Πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να αφυπνιστούμε όλοι,  να συμμετάσχουμε όλοι και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα μεγάλο Κόμμα και μια νέα Ελλάδα που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες και τα όνειρα μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πόντας.

«Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η γιορτή της Δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να πάμε μπροστά. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την Ελλάδα πρέπει πάλι να κερδίσουμε. Από αύριο ξεκινάμε μία επανάσταση. Μία μάχη ιδεών. Μια μάχη για τη νέα Ελλάδα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε μαζί να ψηφίσει» δήλωσε ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτηςο οποίος ψήφισε στις 12:00 στο Παλαιό Δημαρχείο της Βούλας.

Σημίτης: το πρώτο αποφασιστικό βήμα

Σε δήλωση του, αφού ψήφισε, ο πρώην Πρωθυπουργός , Κώστας Σημίτης τόνισε ότι «σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις».

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο αδελφός του, Σπύρος, ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι «πρόκειται για μια συκοφαντική εκστρατεία, η οποία θέλει να υπονομεύσει τη δημιουργία μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης. Δεν θα το πετύχει».

Παπανδρέου: είναι ώρα για μια διαφορετική πορεία της χώρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αφότου ψήφισε στην Νέα Ερυθραία, δήλωσε «η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, γιατί είναι ένα βήμα συμμετοχής. Ένα βήμα συμμετοχής για τους πολίτες, ένα βήμα συμμετοχής για τους φίλους και τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι και ένα κάλεσμα αλλαγής, διότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, έχει τεράστιες δυνατότητες εάν ο Ελληνικός λαός ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση, τη θέληση, να γίνουν αλλαγές. Να ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες εκείνων των παρατάξεων, και της δεξιάς και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό τάζοντας παραδείσους, αλλά κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή μετά από την οικονομική κρίση. Είναι η ώρα για μια διαφορετική πορεία της χώρας, με πρωτοπορία το ίδιο τον πολίτη».

Βενιζέλος: Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε στις 2:00 το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους και αμέσως μετά δήλωσε: «Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας».

Τα «πού και πώς» της σημερινής ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στην Αθήνα λόγω και της διεξαγωγής του ιστορικού μαραθώνιου τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 9.

και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Για την εκλογή στον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50%+1 των έγκυρων ψήφων

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο (12.11.2017), ο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων.

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017).

Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων, οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις (4) στάσεις, τις ακόλουθες:

Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’.

Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του.

Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.

Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

 

πηγη: www.madata.gr