Kόντρα ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σε σχέση με το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Με αφορμή ανακοίνωση του Τομεάρχη της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση, Γιώργο Γεωργαντά, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “αντιμετωπίζει το Κράτος σαν κομματικό φέουδο”, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε δική του ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

1. “Αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς: “Ο αριθμός του τακτικού προσωπικού που υπηρετούσαν στο Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2015 ανέρχονταν σε 598.893, ενώ το Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, σε 598.792. Η Κυβέρνηση κατάφερε το μαγικό αποτέλεσμα, ενώ υπήρχε ο κανόνας “1 προς 5” (μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις), καθώς και ο και κανόνας “1 προς 4”, να διατηρήσει ίδιο τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων”.

Απάντηση:  Ο κανόνας της αναλογίας προσλήψεων–αποχωρήσεων  (1/5 για το 2016, 1/4 για το 2017 και 1/3 για το 2018)  τηρείται στο ακέραιο από τη κυβέρνηση. Η διαφορά είναι πως, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να κάνουν –έστω και περιορισμένες– προσλήψεις στο πλαίσιο του σχετικού κανόνα, δεν το έπραξαν. Τυχαίο;  Όχι βέβαια. Υπήρξε μία απολύτως συνειδητή πολιτική επιλογή, προκειμένου να οδηγηθούν στην απαξίωση και διάλυση κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους όπως η Υγεία, η Πρόνοια κ.α..

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ αξιοποίησε στο έπακρο τα μεταφερόμενα υπόλοιπα των προηγουμένων ετών και πέτυχε να δρομολογήσει έναν σημαντικό αριθμό προσλήψεων για τα έτη 2016, 2017 και 2018, μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας έμφαση κυρίως στον δοκιμαζόμενο χώρο της Υγείας.

Η κυβέρνηση πέτυχε, επίσης, την εξαίρεση από τον κανόνα των προσλήψεων, τις μετατροπές σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η διατήρηση ενός σχετικά σταθερού αριθμού μονίμου προσωπικού με τήρηση ταυτόχρονα των δεσμεύσεων της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί πως ο προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τα έτη 2016, 2017 και 2018 έτυχε της αποδοχής των θεσμών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης.

Με άλλα λόγια, ο κ. Γεωργαντάς θέτει ζητήματα που δεν έχει θέσει ούτε το ΔΝΤ. Πολύ απλά διότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η κατασυκοφάντηση και υπονόμευση του δημόσιου τομέα.

2. Συνεχίζει ο κ. Γεωργαντάς: “Εκεί, όμως, που η Κυβέρνηση έσπασε κάθε ρεκόρ είναι ο αριθμός των συμβασιούχων όπου μόνο για το 2016, σύμφωνα άλλωστε και με την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, προκηρύχθηκαν 12.849 θέσεις και πλέον ο αριθμός των συμβασιούχων το Μάρτιο του 2017 ανήλθε σε 86.084”.

Απάντηση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  της απογραφής ο αριθμός των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό το Μάρτιο του 2017 ανερχόταν σε 50.637. Ο αριθμός των συμβασιούχων ανά μήνα είναι γενικά σταθερός τα τελευταία έτη με εποχικές διακυμάνσεις απολύτως φυσιολογικές και πλήρως ελεγχόμενες. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τον αντίστοιχο μήνα (Μάρτιος) του 2016 ο αριθμός των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ανερχόταν σε 51.053.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των θεσμών στη διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των συμβασιούχων δεν είναι υπερβολικός και το μόνο που ζητήθηκε είναι η διατήρηση ενός σταθερού μέσου όρου για τα επόμενα έτη, με βάση αναφοράς τα στοιχεία του 2016. Όλες δε οι προσλήψεις, είτε μονίμων είτε συμβασιούχων, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, η ΝΔ ανακαλύπτει φαντάσματα, λειτουργώντας ως Δούρειος Ίππος της προσπάθειας γνωστών κέντρων να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας, λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

3. Ολοκληρώνει την καταστροφολογία ο κ. Γεωργαντάς: “Στην έκθεση του ΑΣΕΠ στη σελίδα 57 καταγράφεται κι ένα άλλο ρεκόρ που έσπασε αυτή η Κυβέρνηση, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Για πρώτη φορά έγιναν δεκτές το 49,5% των ενστάσεων για προσωπικό ορισμένου χρόνου, γεγονός που καταδεικνύει την αυθαιρεσία και την αδιαφάνεια που προωθεί η Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης”.

Απάντηση: Παραλείπει ο κ. Γεωργαντάς να αναφερθεί στην υποσημείωση που υπάρχει κάτω από το σχετικό γράφημα της έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία αναφέρει επί λέξει: “Το έτος 2016 συμπεριλαμβάνονται οι Ενστάσεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών των οποίων ο έλεγχος υπήχθη για πρώτη φορά στο ΑΣΕΠ”.

Τι προκύπτει με λίγα λόγια; Ότι για πρώτη φορά επί ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο έλεγχος των διορισμών αναπληρωτών καθηγητών υπήχθη στο ΑΣΕΠ, γεγονός που αναμφίβολα οδήγησε στον αυστηρότερο και ουσιαστικότερο έλεγχο της διαδικασίας. Για πρώτη φορά τέθηκε η διαδικασία υπό τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να εντοπιστούν οι πιθανές αστοχίες και αδυναμίες του συστήματος και να διορθωθούν άμεσα”.

 

ΠΗΓΉ: capital.gr