Πανεπιστήμιο Κρήτης: Συγκαταλέγεται στα 350 κορυφαία του κόσμου

Στα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται αυτό της Κρήτης καθώς κατατάχθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα της Ευρώπης και στα 350 του κόσμου από τον διεθνή οργανισμό Times Higher Education (THE).

Τα αποτελέσματα δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη και είναι προϊόν μιας νέας προσέγγισης στην κατάταξη των ιδρυμάτων. Αναλυτικά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης παραμένει μεταξύ των θέσεων 171-180 της κατάταξης και είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που κατατάσσεται στα πρώτα 200 ευρωπαϊκά. Στην παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται στις θέσεις 301-350.

Στην κατάταξη ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στις θέσεις 201-250 πανευρωπαϊκά και 401-500 παγκοσμίως. Στη συνέχεια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμπεριλαμβάνονται στις θέσεις 251-300 πανευρωπαϊκά και 501-600 παγκοσμίως.

Το έκτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στη διεθνή κατάταξη, είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, που κατατάσσεται στις θέσεις 301+ πανευρωπαϊκά και 601-800 παγκοσμίως.

Τα κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΤΗΕ, το καλύτερο Πανεπιστήμιο παγκοσμίως -αλλά και πανευρωπαϊκά- είναι αυτό της Οξφόρδης (University of Oxford). Στη δεύτερη θέση είναι το California Institute of Technology των ΗΠΑ, στην τρίτη θέση είναι το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge) της Μεγ. Βρετανίας.

Την καλύτερη πεντάδα παγκοσμίως συμπληρώνει το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology).

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ευρώπη, στην καλύτερη πεντάδα δεσπόζουν 4 πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, συνοδευόμενα από ένα Ελβετικό: 1. Πανεπιστήμιο Οξφόρδης (University of Oxford) – Μεγ. Βρετανία, 2. Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ (University of Cambridge) – Μεγ. Βρετανία, 3. Imperial College London – Μεγ. Βρετανία, 4. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Ελβετία) και 5. University College London (UCL).

Σημειώνεται, ότι στην κατάταξη συμμετείχαν συνολικά 980 από όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου 400 είναι ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που αφορούν τη διδασκαλία, την απήχηση της έρευνας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και την διεθνή τους παρουσία.

πηγη:www.cnn.gr