Πύρινη κόλαση στα Κύθηρα – Στα εναέρια μέσα οι ελπίδες κατάσβεσης

Λίγο καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στα Κύθηρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν χτες το βράδυ με πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, ενώ αυτή την ώρα περιμένουν να φτάσουν δυνάμεις και από τη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν από χτες στο νησί έχουν πλέον κοπάσει, κάτι που κάνει ευκολότερο το έργο της κατάσβεσης. Από αέρος επιχειρούν αυτή την ώρα τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο CNN Greece, ο αντιδήμαρχος του νησιού Γιώργος Κομηνός, εξαιτίας της απειλής εκκενώθηκε χτες το βράδυ το χωριό Κυπριωτιάνικα, καθώς μια ξαφνική αλλαγή του καιρού οδήγησε τη φωτιά σε κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 11 το μεσημέρι δίπλα από το νοσοκομείο του νησιού, στη περιοχή Αρωνιάδικα και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα προς Πιτσινάδες, Αραιούς και Μυλοπόταμο.

Από το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ το νησί είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα επανήλθε περίπου για μια ώρα και στη συνέχεια τα Κύθηρα βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι.

«Έχουμε δυο γραμμές ρέματος. Τη μια τα συνεργεία κατάφεραν και την φόρτωσαν για κάποια ώρα. Πριν από λίγο κάηκαν δυο πυλώνες της ΔΕΗ της δεύτερης γραμμής και τώρα δεν έχουμε ρεύμα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Το απόγευμα κι ενώ η φωτιά φαινόταν ότι είναι σε ύφεση άλλαξε η διεύθυνση του ανέμου- από βοριάς σε δυτικό- με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί και πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Για τεράστια οικολογική καταστροφή κάνουν λόγο οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς.

Πηγη: www.cnn.gr