Στο φως του φεγγαριού

Mια μαγική περιήγηση στην Ιστορία

Μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής περιήγησης  υπό το φως της πανσέληνου προτείνει ο Δήμος Μαραθώνα, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής σε συνεργασία με την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού και των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής του Μαραθώνα έχει προγραμματιστεί για την πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 ,με σύμμαχο την πανσέληνο που θα δώσει την δική της ώχρα στην περιήγηση με τη συνοδεία των  αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι θα ξεκλειδώσουν τα μυστήρια του Ιερού για όλους τους επισκέπτες.

Για την απόλυτη ευχαρίστηση των παρευρισκομένων , θα συνδράμουν και μελωδίες από την κιθάρα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, συνθέτη και σημαντικού κιθαριστή και οι φωνές τον Βασίλη Γισδάκη, ενός από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της σύγχρονης γενιάς και της Αγάθης Κοσκινά που θα συμμετέχει φιλικά.

Η βραδιά αναμένεται να μαγέψει τους επισκέπτες και να σημάνει την έναρξη των εκδηλώσεων που θα φέρουν τον κόσμο  σε επαφή με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής .

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Με το πέρας της εκδήλωσης ,το φεγγάρι θα φροντίσει να απολαύσουν οι επισκέπτες μια βόλτα στον πεζόδρομο με το ήχο της θάλασσας να τους ταξιδεύει,ενώ και τα τοπικά καταστήματα θα είναι σε εγρήγορση ώστε να προσφέρουν τα καλύτερα γαστρονομικά ταξίδια.

Λίγα λόγια για τον αρχαιολογικό χώρο:

Το Ιερό Αιγυπτίων Θεών

Οι αρχαιότητες στην περιοχή του Μικρού Έλους της Μπρεξίζας είχαν επισημανθεί από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρουν την θέση με το όνομα Νησί. Σε σχέδιο του Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα L.S. Fauvel αποτυπώθηκαν το 1792 τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα απομονωμένη από τη στεριά με διώρυγα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένου σε Αιγύπτιους θεούς και πολυτελούς λουτρού (βαλανείου), καθώς και τη μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα. Το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γ΄ Κ.Π.Σ.).

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή. Προφανώς πρόκειται για το «ιερό του Κανώπου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.

…και για τους καλλιτέχνες:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ

 

Ο Βασίλης Γισδάκης έχει κάνει σπουδές κλασικής κιθάρας, θεωρητικών και μαθήματα φωνητικής με τον Γιώργο Σαμαρτζή και έχει συμμετάσχει στο «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του Σπύρου Σακκά.
Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι, που τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο ΠΑΛΑΣ, τραγουδώντας τρία ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια υπό την διεύθυνσή του.
Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη διεύθυνσή του. Συμμετείχε, επίσης σε όλες τις συναυλίες του «Σείριου». Έχει τραγουδήσει έργα του Μάνου Χατζιδάκι όπως «Τα κινηματογραφικά», «Μυθολογία», «Ματωμένο γάμο», «Ρωμαϊκή αγορά», «Λαϊκή αγορά», κ.α..
Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες όπως την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κα. αλλά και με πολλούς σημαντικούς ερμηνευτές όπως την Μ. Φαραντούρη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Σωτηρία Λεονάρδου, την Σαββίνα Γιαννάτου, την Καλλιόπη Βέτα, την Νένα Βενετσάνου, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Ηλία Λιούγκο, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Έλλη Πασπαλά κα.
Έχει χαράξει μια προσωπική δημιουργική πορεία αφήνοντας το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην δισκογραφία του απαριθμεί αρκετές δισκογραφικές δουλειές με πολλές συνεργασίες και συμμετοχές. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά είναι «Της Ημέρας τα Σκοτάδια».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

 

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης σπούδασε κιθάρα με τους Νότη Μαυρουδή και Κώστα Κοτσιώλη, Μουσικολογία και Σύνθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (αποσπώντας πάντα αριστεία και α’ βραβεία). Δραστηριοποιείται ως συνθέτης, κιθαριστής και ενορχηστρωτής σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας συνεργασίες με τους Leo Brouwer, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Λεοντή, Μιχάλη Κουμπιό, Διονύση Σαββόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Γιάννη Καλατζόπουλο, Αντώνη Μποσκοΐτη, Λίνα Δημοπούλου, Δημήτρη Λέντζο, Μιχάλη Μπουρμπούλη και τα συμφωνικά σύνολα London Philarmonia, Κ.Ο.Θ, Sinfonietta Beograd, Trio Tritonus, Δ.Ο.Α- Μουσικά σύνολα Δήμου Αθηναίων, Δ.Ο.Θ, μουσικά σύνολα του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσ/νίκης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ.α. Στις 3 Ιουλίου 2017, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ερμήνευσε τη συλλογή του ”Un arbol llado Lorca”, με σολίστ στην κιθάρα τον ίδιο και την Καλλιόπη Βέττα.
Έχουν δισκογραφήσει τραγούδια του οι Μαρία Δημητριάδη, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Λέκκας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α.
Έχει την τιμή να υπογράφει την τελευταία επίσημη δισκογραφική δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη, το CD «Myrtia»(2016), που περιέχει έργα του συνθέτη για σόλο κιθάρα, ενώ διηύθυνε την τιμητική συναυλία του συνθέτη για τα 90 του χρόνια, με τους Μαρία Φαραντούρη, Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Λέκκα κλπ
Το καλοκαίρι επελέγη από την FM records να ηχογραφήσει ένα cd για την συλλογή «Greatest Greek Musicians».
Δίδαξε επί 3 έτη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα έτος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

ΑΓΑΘΗ ΚΟΣΚΙΝΑ

 

Η Αγάθη Κοσκινά γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης (Ωδείο Κέρκυρας), Πιάνου και Φυγής με Άριστα Παμψηφεί από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.
Τον τελευταίο χρόνο έχει τραγουδήσει δίπλα στους Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Αλέκα Κανελίδου και Μαρινέλλα στο Παλλάς, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας κλπ.
Ήταν καθηγήτρια πιάνου στα Μουσικά Σχολεία Κέρκυρας και Πρέβεζας και στο Ωδείο Κέρκυρας. Είναι μαέστρος στις χορωδίες Καναλίων και Αχαράβης, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ, τηλεοπτικές εμφανίσεις κλπ., έχοντας αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο στο διεθνές φεστιβάλ της Interkultur (2016).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση είναι εύκολη από τον παραλιακό πεζόδρομο (το Ιερό Αιγυπτίων Θεών βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής και στο ξενοδοχείο Golden Coast). Υπάρχει χώρος στάθμευσης κοντά στον χώρο της εκδήλωσης, ωστόσο προτρέπουμε τους επισκέπτες να αφήσουν τα οχήματά τους στην παραλία Νέας Μάκρης ή Μαραθώνα και να απολαύσουν μία βόλτα κατά μήκος του παραλιακού πεζοδρόμου.

 

 

πηγη: marathonnews.gr