Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης – Στους 74 οι νεκροί, 18 σε μία βδομάδα

Ανοδική εξακολουθεί να είναι η πορεία της γρίπης. Σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν επιπλέον 18 θάνατοι, με τον αριθμό των θυμάτων από την εποχική γρίπη να ανέρχεται (μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου) σε 74. Συνολικά, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 274, με 264 εξ αυτών να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο αφορά σε στοιχεία μέχρι και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, η δραστηριότητα της γρίπης εξακολουθεί να παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και επικρατών τύπος παραμένει ο Α (Η1Ν1), ο οποίος έχει υψηλά φορτία νοσηρότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για αυτό και φέτος η εξέλιξη της γρίπης είναι ραγδαία και έχει αυξημένο αριθμό θανάτων. Πέρυσι, για παράδειγμα, επικρατούσα ήταν η γρίπη Β και ο αριθμός των θανάτων έφτασε στο τέλος της περιόδου τους 42.

Από το σύνολο των θανάτων, δέκα δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και αναδεικνύει τις απρόβλεπτες επιπλοκές που μπορεί να έχει η γρίπη, ακόμη και σε υγιείς οργανισμούς, χωρίς συνοδά νοσήματα και επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Τα 64 από τα 74 θύματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, μόλις 36 κρούσματα, δηλαδή το 14%, από τον συνολικό αριθμό των 274 περιστατικών ήταν εμβολιασμένα κατά της εποχικής γρίπης.

Οπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα 200 εκ των 264 περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ερωτήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ασθενείς που τελικά κατέληξαν εξαιτίας της γρίπης δεν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο για ποιο λόγο δεν εισήχθησαν σε εντατική. Δεν πρόλαβαν; Δεν κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ; Ή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι; Καθημερινά άλλωστε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τονίζουν τις σημαντικές ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, με τη λίστα αναμονής να ανέρχεται σε δεκάδες άτομα, σταθερά πάνω από 30 την εποχή αυτή που είναι σε έξαρση και η γρίπη και άλλες λοιμώξεις.

Αναφορικά με τα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 149 άνδρες και 115 γυναίκες με το εύρος των ηλικιών να κυμαίνεται από 0 έως 90 έτη. Από τα 224 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν τα 191 (85,3%) ανήκαν στον υπότυπο Η1Ν1 και τα 33 στον υπότυπο Η3Ν2.

Συνολικά την εβδομάδα 11 με 17 Φεβρουαρίου ελέγχθηκαν στα δύο εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό εργαστήριο του ΕΚΠΑ 398 κλινικά δείγματα, όλα προερχόμενα από νοσοκομεία. Τα 145 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ήταν τύπου Α.

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Θα έχουμε κι άλλους νεκρούς

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, υπογράμμισε ότι, «συμπληρώνουμε δύο μήνες του επιδημικού κύματος, ο αριθμός των απωλειών ζωής είναι σημαντικός, βέβαια περίπου στα ύψη των προηγούμενων ετών. Φαίνεται ότι πλησιάζουμε κοντά στην κορύφωση».

Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, «τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα και πιθανώς κι άλλοι άνθρωποι δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως λόγω γρίπης αλλά και σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα και παθήσεις».

Ερωτηθείς για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε είπε, «να αποφύγει ο πληθυσμός να εκτίθεται άσκοπα στο κρύο, πχ. ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, δεδομένου ότι το κρύο είναι σύμμαχος της γρίπης.

Άλλος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, ακόμη και τώρα από κάποιον, ο οποίος όμως πρέπει να λάβει υπόψη ότι θα χρειαστούν 15-20 ημέρες για να λειτουργήσουν τα αντισώματα».

 

madata