Τα τέσσερα προαπαιτούμενα που καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης

Σε καθυστέρηση οδηγείται η εκταμίευση της δόσης, καθώς εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιηθεί ορισμένα από τα προαπαιτούμενα, όπως διαπίστωσε την περασμένη Πέμπτη το Euroworking Group. Eτσι, ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, οδηγεί την εκταμίευση στο παρά πέντε της προθεσμίας εξόφλησης των υποχρεώσεων του Ιουλίου. Και ενώ έχει ψηφίσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου, έχει «κολλήσει» σε επιμέρους ρυθμίσεις ορισμένες εκ των οποίων φέρουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, αντί για την αναμενόμενη απόφαση την Πέμπτη 6 Ιουλίου είναι πιθανόν ο ΕSM να αποφασίσει την εκταμίευση μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 – 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει στις 17 Ιουλίου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου περίπου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η δόση θα είναι 7,7 δισ ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο.

Τηλεδιασκέψεις

Για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένες δύο τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Μία του εκτελεστικού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να υιοθετήσουν το συμπληρωματικό μνημόνιο και μία του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη του Euroworking group και το οποίο είχε προγραμματιστεί με σκοπό να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση, κάτι το οποίο δεν θα συμβεί αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αφορούν:

• Την έκδοση νομικής γνωμάτευσης για τη συνταγματικότητα της μείωσης των συντάξεων από το 2019.

• Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τους ακριβείς δρόμους στους οποίους θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

• Την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που σχετίζεται με το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών. Στα παραπάνω προαπαιτούμενα επιμένει το ΔΝΤ προκειμένου να μπορέσει να εισηγηθεί στο διοικητικό του συμβούλιο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Επίσης, οι εταίροι αναμένουν κάτι παραπάνω από τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ενημέρωσε ότι το θέμα με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ έχει λυθεί. Ακόμα και τώρα, αφού έγινε η αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη εννέα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών περιμένουν την οριστική απαλλαγή τους.

Και αυτό γιατί τρία από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που κινδύνευαν να βρεθούν ενώπιον την ελληνικής Δικαιοσύνης είναι στελέχη της Κομισιόν (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβένος). Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος έχει φτάσει στο σημείο να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει για την έγκριση της δόσης εάν δεν κριθούν οι συγκεκριμένοι τεχνοκράτες αθώοι.

Το θέμα Γεωργίου

Επιπλέον, «αγκάθι» παραμένει η κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου, για την οποία οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση που θα τους ικανοποιεί. Αυτό που ξεκαθαρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» είναι ότι «χωρίς τη θετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση» και προσθέτει ότι «αυτό θα συμβεί μόνο όταν όλα έχουν ολοκληρωθεί και δυστυχώς δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Νέο Eurogroup

Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης αναφέρεται με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και πάλι το Eurogroup της 10ης Ιουλίου.

πηγη: Καθημερινή