7 + 1 τρόποι για να μάθει εύκολα το παιδί μια ξένη γλώσσα

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι πλέον απαραίτητη – και πιθανότατα, μία μόνο δεν αρκεί αφού τα αγγλικά θεωρούνται η δεύτερη «μητρική» γλώσσα των Ελλήνων. Παρακάτω θα βρείτε τα δοκιμασμένα tips και συμβουλές για να βοηθήσετε κι εσείς το παιδί να μάθει καλύτερα την ξένη γλώσσα που διδάσκεται και να «λυθεί» η γλώσσα

 

1. Μιλάτε στην ξένη γλώσσα. Εάν γνωρίζετε καλά και χειρίζεστε σωστά τη γλώσσα που μαθαίνει το παιδί, χρησιμοποιήστε την στα παιχνίδια και τις κατασκευές σας. Λέτε πρώτα αυτό που θέλετε να πείτε στα ελληνικά και μετά στην ξένη γλώσσα. Αν το παιδί δεν ανταποκριθεί αμέσως, μην σταματάτε την προσπάθεια. Πρώτα καταλαβαίνουμε μια γλώσσα και μετά τη μιλάμε.

 

Συνδέστε λέξεις και εικόνες. Πείτε πολλές φορές τους ήχους που συνδέονται με τις συγκεκριμένες εικόνες είτε είναι λέξεις είτε είναι γράμματα.

3. Χρησιμοποιείστε κίνηση. Στη διαδικασία της μάθησης, όπως και στη ζωή, το σώμα δεν πρέπει να διαχωρίζεται από το νου. Είναι λάθος να ζητάμε από ένα παιδί που μαθαίνει να μένει ακίνητο. Γι’ αυτό και η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος.

 

Μην πιέζετε ποτέ ένα παιδί να μάθει οτιδήποτε, από ξένη γλώσσα μέχρι την Ιστορία για το σχολείο του. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα μαθησιακά προβλήματα έχουν σχέση με το στρες.

 

5. Χρησιμοποιείστε μουσική και ρυθμό. Η μουσική είναι ένας τρόπος για να κινητοποιηθεί όλος ο εγκέφαλος. Βάζετε να ακούτε με το παιδί τραγούδια και να βλέπετε κινούμενα σχέδια στην ξένη γλώσσα που μαθαίνει.

6. Χρησιμοποιείστε την αφή, την όραση και τις υπόλοιπες αισθήσεις όπου είναι δυνατόν. Κάντε τη φύση αίθουσα διδασκαλίας. Βγείτε έξω και αφήστε το παιδί να αγγίξει, να μυρίσει και να ακούσει καθώς μαθαίνει.

7. Μην διορθώνετε τα λάθη του. Αφήστε το να επαναλαμβάνει με το δικό του τρόπο αυτό που θα πείτε και επαναλάβετε κι εσείς το σωστό χωρίς να επισημάνετε το λάθος. Μόνο του θα βελτιώσει την ομιλία του και την προφορά του ακούγοντας σας συνεχώς.

+1: Ταξιδέψτε! Αν το αντέχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός προγραμματίστε ένα ταξίδι που θα δώσει στο παιδί την ευκαιρία να ακούει γύρω του και ίσως να δοκιμάσει να μιλήσει την ξένη γλώσσα που διδάσκεται.

 

Πηγή:   capital.gr