Τσιτσιπάς: Στις 10:30 η μάχη με τον Ναδάλ

Στις 10:30 ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει το μεγάλο όνομα του τένις Ράφαελ Ναδάλ στον ημιτελικό του Australian Open. Ο Ναδάλ αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο 20χρονος Τσιτσιπάς μέσα σε λίγους μήνες έγινε ο πρώτος Έλληνας που μπήκε στο τοπ-100 της παγκόσμιας κατάταξης και πλέον βρίσκεται στο Νο 14. Είναι επίσης ο πρώτος Έλληνας που έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά σε ένα τουρνουά Grand Slam έχοντας νικήσει μεταξύ άλλων και τον μεγάλο Ρότζερ Φέντερερ.

Ο μόλις 20 ετών και 6 μηνών Έλληνας αθλητής ζει εδώ και ένα χρόνο την μια «ιστορική» στιγμή μετά την άλλη και μάλιστα σε ένα άθλημα παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπου η Ελλάδα είχε περιπτώσεις αθλητών που διακρίθηκαν, αλλά ως μεμονωμένες, χωρίς διάρκεια και χωρίς συνέχεια, κοινώς σε ένα άθλημα, το τένις, όπου η χώρα μας δεν έχει παράδοση κι ας πήρε κάποτε μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896! Πριν συμπληρώσει τα 21 του χρόνια ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ήδη ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών.

Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να φτάσει στην υψηλότερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης που βρέθηκε ποτέ Έλληνας τενίστας (την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Νο 12, ίσως και πιο ψηλά), κατάφερε να φτάσει σε τρεις τελικούς σε επαγγελματικά τουρνουά, να κατακτήσει τρόπαιο σε μια ΑΤΡ διοργάνωση (Στοκχόλμη) και κυρίως σε αυτή την τόσο σύντομη διαδρομή, κατάφερε ήδη να έχει νικήσει τους δύο από τους τρεις του «big-3» του παγκόσμιου τένις. Τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Τορόντο και τον Ρότζερ Φέντερερ τώρα στην Μελβούρνη.

Οι δύο μονομάχοι

Από αυτό το «big-3», μόνο τον Ραφαέλ Ναδάλ δεν έχει καταφέρει να νικήσει ακόμη, κι αυτόν ακριβώς καλείται να αντιμετωπίσει το πρωί της Πέμπτης (24/1, 10:30), απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του… Μέχρι την επόμενη φυσικά! Δύο φορές έχουν βρεθεί οι δυό τους αντιμέτωποι, και τις δύο σε τελικούς (Βαρκελώνη και Τορόντο) και τις δύο νίκησε ο μεγάλος Ισπανός άσος! Τρίτη και φαρμακερή;… Θα δείξει! Ό,τι και να γίνει πάντως, ο Τσιτσιπάς ήδη έχει φτάσει στην επιτυχία, ήδη αντιμετωπίζεται διεθνώς ως ένας τενίστας που το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά του, ήδη μέχρι εδώ ζει το όνειρό του, όπως ο ίδιος είπε, κι αν ακόμη δεν καταφέρει τώρα να δώσει συνέχεια σε αυτό το όνειρο με την συμμετοχή του σε έναν τελικό γκραν σλαμ, θεωρείται πλέον σίγουρο πως θα τα καταφέρει σε κάποιο άλλο και σύντομα μάλιστα! Γιατί ως τενίστας δείχνει να μην έχει «ταβάνι» και πως η κορυφή γι’ αυτόν δεν είναι πλέον κάτι άπιαστο ή απίθανο!

Κάτοχος 17 τίτλων γκραν σλαμ ο 32χρονος Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά μόνο ένα στο όπεν της Αυστραλίας (2009), έχει φτάσει άλλες πέντε φορές στα ημιτελικά της συγκεκριμένης διοργάνωσης και μόνο μία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, το 2008, όταν έχασε από τον 23χρονο -τότε- Γάλλο Τζο Βιλφρέντ Τσονγκά. Συνολικά μέχρι φέτος «μετράει» στην Μελβούρνη 60 νίκες-12 ήττες και το εκπληκτικό ποσοστό 83,3%! Στα αξιοσημείωτα όμως το ότι προέρχεται από τραυματισμό, που στάθηκε αφορμή να μην αγωνιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018 και αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που έπεσε από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και βρέθηκε στο νο 2, πίσω από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Από την άλλη μεριά, ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπας, διαγράφει ήδη την καλύτερη παρουσία του σε ένα γκραν σλαμ, καθώς στο Γουίμπλεντον έχει φτάσει έως τον Δ’ γύρο, ενώ σε Ρολάν Γκαρός και Αμερικανικό όπεν σταμάτησε στον Β’ γύρο. Όμως ήδη έχει καταγράψει επτά νίκες απέναντι σε αθλητές που βρίσκονταν στο «top-10» της παγκόσμιας κατάταξης.

Στη διαδρομή του έως τα ημιτελικά, απέκλεισε διαδοχικά τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι (νο 54) με 3-1, τον Σέρβο Βίκτρο Τρόιτσκι (νο 200) με 3-1, τον Γεωργιανό Νικολόζ Μπασιλασβίλι (νο 20) με 3-1, τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ (νο 3) με 3-1 και τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, επίσης με 3-1. Σε όλα τα ματς δηλαδή είχε το ίδιο σκορ!

Από την δική του μεριά ο Ραφαέλ Ναδάλ, δεν έχει χάσει μέχρι στιγμής ούτε ένα σετ σε όλο το τουρνουά! Απέκλεισε διαδοχικά με 3-0 τον Αυστραλό Τζέιμς Νάκγουορθ (νο 237), τον επίσης Αυστραλό Μάθιου Έμπντεν (νο 48), και τρίτο Αυστραλό, τον Άλεξ Ντε Μινάουρ (νο 29), τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ (νο 57) και τον Αμερικανό Φράνσις Τιαφό (νο 39).

Στο άλλο ζευγάρι της ημιτελικής φάσης, ο 24χρονος Γάλλος Λούκας Πουίγ (νο 31), θα αναμετρηθεί με τον 31χρονο Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος δεν είναι απλώς το νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά μαζί με τον Αυστραλό Ρόι Έμερσον και τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ είναι οι πολυνίκες της διοργάνωσης με 6 τίτλους έκαστος. Ο Τζόκοβιτς έχει κατακτήσει το τρόπαιο τις χρονιές 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016 και φιλοδοξεί φέτος να το κατακτήσει για 7η φορά και να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών στο Αυστραλιανό όπεν.

 

 

thetoc