ESM: Αυστηρές οδηγίες για το πού θα κατευθυνθεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ

Μπορεί η κρίσιμη απόφαση για το ξεκλείδωμα της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ να αναμένεται αύριο Παρασκευή, στην τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που απαρτίζουν το Διευθυντήριο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ωστόσο το πώς θα χρησιμοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ της δόσης έχει περιγραφεί ήδη στο προσχέδιο απόφασης των Γενικών Διευθυντών ESM.

Το προσχέδιο προβλέπει πως η τρίτη δόση θα ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευθεί για τις ακόλουθες ανάγκες: 6,9 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,6 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση εγχώριων καθυστερήσεων. Ωστόσο, «οι ειδικοί όροι της δόσης» όπως αυτοί περιγράφονται στο προσχέδιο της απόφασης δείχνουν πως τα πράγματα δεν θα είναι απλά για την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα σημειώνεται πως το ανώτατο ποσό αυτής της τρίτης δόσης θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα σε «αρκετές εκταμιεύσεις». Η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.

Από το σύνολο της πρώτης εκταμίευσης ποσό ύψους 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθεί σε διαχωρισμένο λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και ποσό 800 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εκκαθάριση των οφειλών θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα έχει μειώσει το απόθεμα ληξιπροθέσμων χρεών κατά ποσό ίσο με το 80% των συνολικών εκταμιεύσεων που προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης που εκταμιεύθηκε το 2016.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών θα μπορούν να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες εκταμιεύσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά.

Πώς θα πληρωθούν τα φέσια του Δημοσίου

Η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε εκ των περαιτέρω δόσεων για την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων χρεών θα εξαρτάται από την ικανοποιητική επίδοση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος καθυστερούμενων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευμένα κεφάλαια.

Η μείωση του αποθέματος των καθυστερούμενων οφειλών ύψους 6,4 δισ. ευρώ (όπως μετράται από τον Απρίλιο του 2017), κατά ποσό ίσο με το 150% του ποσού της πρώτης εκταμίευσης, ήτοι κατά 1,2 δισ. ευρώ, θα συνεπάγεται ικανοποιητικές επιδόσεις. Οι ικανοποιητικές επιδόσεις θα αξιολογηθούν από τους Θεσμούς.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ιδίων πόρων της Ελλάδας και των δόσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 2 ευρώ πόρων από τους δανειστές.

Η πορεία εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων χρεών θα παρακολουθείται με μηνιαίες αναφορές και εάν το υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού παραμείνει πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τρεις διαδοχικούς μήνες τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να επανατοποθετήσει τα εν λόγω κεφάλαια ή να απαιτήσει την επιστροφή τους.

Μετά την εκταμίευση των πρώτων 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών, η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο σε διάστημα 4 μηνών από την καταβολή του ποσού να βεβαιώσει τους δανειστές πως οι συνολικές υπερήμερες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό εναλλακτικά μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά την πλήρη χρήση των 800 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης.

Όπως προαναφέρθηκε τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών θα μπορούν να αποδεσμευτούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.

cnn