Αποκάλυψη- Ο Τσίπρας φέρεται να είπε στον Μαδούρο: «Οι Ρώσοι μου ζητάνε αεροπορική βάση στην Κρήτη για να με στηρίξουν»

Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περνούσε και από τη Βενεζουέλα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2013 φέρεται να διερευνούσε την δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης στον ρεπορτάζ του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις εκείνης της περιόδου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας, υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται να είχε ζητήσει μάλιστα από τον Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει ο ίδιος στην Ρωσία, καθώς του ζητούσε απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξει. «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μου ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μου ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει και ένα άγνωστο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά στη Μόσχα το καλοκαίρι του 2013, όπου επρόκειτο να συναντήσουν τον Μαδούρο για να του ζητήσουν στήριξη. Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει και μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα στο λόμπι του ξενοδοχείου στη Μόσχα, περιμένοντας το ραντεβού με τον Μαδούρο.

Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Οι μαρτυρία του κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Βενεζουέλας, που μιλάει με καθεστώς ανωνυμίας, είναι αποκαλυπτική:

«Ο Αλέξης Τσίπρας μας έλεγε πως το κόμμα του από την αρχή είχε σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Από τη Βενεζουέλα ζητούσε να βοηθήσουμε δίνοντας στη χώρα σας πετρέλαιο. Πίστευε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».

«Περιμένω από τη Βενεζουέλα να μας βοηθήσει παρέχοντας μας πετρέλαιο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας διεμήνυσαν έγκαιρα στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα πρέπει να βασίζεται στη βοήθεια της λατινοαμερικάνικης χώρας για πετρέλαιο. «Εγώ του εξήγησα ότι η Βενεζουέλα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντας της πετρέλαιο. Και αν δώσει κάτι, του έλεγα, θα σας πάρει τα μισά, κυρίως λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στο καθεστώς», καταλήγει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προέβλεπε προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα από την κρατική εταιρεία PDVSA, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, όπως ακριβώς γίνεται με την Κούβα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να διαπιστώσει από νωρίς αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με την οποία είχε αναπτύξει στενές πολιτικές σχέσεις, είχε την δυνατότητα να στηρίξει την Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα είχε σαν αποτέλεσμα μετά από κάποιους μήνες να εξαντληθούν στη χώρα μας τα αποθέματα σε καύσιμα.

Το ταξίδι στη Μόσχα

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης στον Ελεύθερο Τύπο, τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους Βενεζολάνους αξιωματούχους, που βρίσκονταν στη Ρωσία σε επίσημη επίσκεψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του (Συνασπισμός 1/7/2013) είχε δικαιολογήσει τότε το εν λόγω ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο πλαίσιο «διμερών συναντήσεων με τις ηγεσίες των κομμάτων της κρατικής Δούμα», χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποκαλύπτει το παρασκήνιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Όπως υποστηρίζει, σκοπός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα ήταν να συναντήσει τον Μαδούρο. Εκτός από πετρέλαιο ζητούσε από τον Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει ο ίδιος στην Κίνα και στη Ρωσία, για να τον στηρίξουν εν όψει της επερχόμενης εκλογικής του νίκης, καθώς «του ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν».

Το ραντεβού με τον Μαδούρο

Ο κυβερνητικός παράγοντας της Βενεζουέλας αποκαλύπτει: «Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Ρωσία για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον Νικολάς να τον συναντήσουν και εκείνος τους είπε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα, όπου θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει το πράσινο φως για την συνάντηση αυτή λίγες μέρες πριν, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, πάλι σε επίσημη επίσκεψη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νικολάς Μαδούρο την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη συναντήσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, αλλά να στείλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του και τον υπουργό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Ο Αλέξης περίμενε δυο μέρες στο ξενοδοχείο στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μαδούρο. Τελικά όμως, ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε. Αντί αυτού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελίας Χάουα, ο οποίος κατ’ εντολή του Μαδούρο τους είδε και μίλησε μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε διάφορα πράγματα και ο Ελίας Χάουα τους έδωσε την υπόσχεση ότι θα τους στηρίξει. Σε αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο, και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τεμίρ Πόρας».

Όπως αποκαλύπτει η ίδια ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επίσης από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει στην Κίνα και στη Ρωσία, από όπου ήδη φέρεται να είχε ζητήσει στήριξη αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση. «Ο Αλέξης ζητούσε από τον Νικολάς να μεσολαβήσει στην Κίνα και στη Ρωσία, γιατί αυτές οι δυο χώρες ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν», διηγείται ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μου ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μου ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!».

Όπως, όμως υποστηρίζει ο πολιτικός παράγοντας της Βενεζουέλας, «τελικά ο Νικολάς Μαδούρο δεν μεσολάβησε ποτέ σε αυτές τις δυο χώρες για τον Αλέξη Τσίπρα»…
Η ίδια πηγή εξηγεί επίσης ότι «ο Αλέξης αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα, ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Κίνα δεν θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ. Κατάλαβε πως ήταν χαμένο παιχνίδι».
Οι συναντήσεις που έγιναν στη Μόσχα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο δεν ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άγνωστο παραμένει το είδος της στήριξης που φέρεται να υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είχε επισκεφθεί και τη Βενεζουέλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιρειών, Αρτέμη Αρτεμίου. Σε εκείνο το ταξίδι, που δεν είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν και εκπρόσωποι ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ ο κ. Παππάς είχε ταξιδέψει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λιαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.
Η αποκάλυψη της επίσκεψης στη Βενεζουέλα του κορυφαίου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τον σκοπό αυτού του ταξιδιού. Επίσης η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ, ο οποίος ερευνάται από τις ΗΠΑ για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης κοκαϊνης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έχει επισκεφθεί την Ελλάδα την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία και αν ναι για ποιο λόγο ήρθε στη χώρα μας.

 

Πηγή: iefimerida.gr