ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο Τaxisnet τα εκκαθαριστικά – Σε πέντε δόσεις η καταβολή του φόρου

ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ «ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΕΣ» ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ Ο ΕΝΦΙΑ

Μετά τους καύσωνες ήρθε η… ψυχρολουσία για τους φορολογούμενους, καθώς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον άδικο και ληστρικό ΕΝΦΙΑ.

Τα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν από την Κυριακή 27 Αυγούστου στο taxisnet και μάλιστα ο φόρος έχει υπολογιστεί με τις «φουσκωμένες» και πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών δεν έχει γίνει ακόμα, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, που επέβαλε εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

Ο φόρος αφορά περίπου 6,3 ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε έξι, όπως είχαν αφήσει ανοιχτό ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

Ο ΕΝΦΙΑ «καταπίνει» τις επιστροφές φόρου

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος που ενδεχομένως έχουν, συμψηφίζονται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ με βάση την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον αμφισβητούν την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ διατηρούν το δικαίωμά της ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα την επανεξέτασης της πράξης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Η αίτηση όπως είναι γνωστό πρέπει να υποβάλλεται από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για φέτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι. Έτσι:

1) θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) που ίσχυσε για τα έτη 2014 – 2016.

2) Για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή την έκπτωση από το ποσό του φόρου προβλέπονται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και του 2018 το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει την απαλλαγή των ιδιοκτητών κατοικιών στη Μυτιλήνη και την Κω που επλήγησαν από τους σεισμούς εφόσον έχουν υποστεί ζημιές.

πηγη: www.newsbomb.gr