Επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μολότοφ, πέτρες και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 μαθητές.

Περίπου 200 κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας των μαθητών, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη πέταξαν μολότοφ, κροτίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουλουλοφόροι έσπασαν μια στάση λεωφορείου και φανάρια, ενώ νωρίτερα είχαν προκαλέσει ζημιές σε μια καφετέρια και ένα ΑΤΜ στην Πανεπιστημίου.

Οι άγνωστοι μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν έφυγαν προς τα Προπύλαια, ενώ διαλύθηκε και η μαθητική πορεία η οποία είχε φτάσει στο Σύνταγμα.

Αφού απομακρύνθηκαν από την Βουλή και κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, έβαλαν φωτά σε κάδους και έσπασαν στάσεις λεωφορείων. Στην Χαριλάου Τρικούπη πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Διαδηλωτές αυτή την ώρα έχουν καταφύγει στο Πολυτεχνείο και γίνεται κλεφτοπόλεμος με τους αστυνομικούς.

Μαθητές από όλη την Αττική συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν, καταγγέλλοντας σειρά ελλείψεων εν μέσω σχολικού έτους.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 στα Προπύλαια και πραγματοποιούν πορεία από την οδό Σταδίου προς τη Βουλή.
Με πλακάτ στα χέρια οι μαθητές φωνάζουν: «Σχολείο που μορφώνει και όχι να εξοντώνει».
Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό των μαθητών, βρίσκονται ήδη σε κατάληψη δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι μαθητές κάνουν λόγο για κλιμάκωση μέσα στον επόμενο μήνα των κινητοποιήσεων.
«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και αλλού οι συμμαθητές μας βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Ενώνουμε τη φωνή μας σε όλη την Ελλάδα!», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό των μαθητών.
Επιπλέον υπογραμμίζει την «έλλειψη καθηγητών, αναλώσιμων κι υποδομών». Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου.
Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των μαθητών είναι η κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, η κατάργηση ειδικοτήτων στα επαγγελματικά Λύκεια, ενώ οι μαθητές έχουν σειρά αιτημάτων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, όπως η θέρμανση, η γραφική ύλη, τα φωτοτυπικά και τα λοιπά. Λόγω των λειτουργικών προβλημάτων στα σχολεία πολλοί μαθητικοί σύλλογοι έχουν σύμμαχό τους στις κινητοποιήσεις και συλλόγους γονέων.
Υπό κατάληψη δεκάδες σχολεία του νομού Ηρακλείου
Η εβδομάδα ξεκίνησε με δεκάδες σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Ηρακλείου, να έχουν βάλει λουκέτο και τους μαθητές να διαμαρτύρονται για σοβαρά προβλήματα, που υπάρχουν ακόμη στα σχολικά συγκροτήματα αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Τα σχολεία που τελούν σήμερα υπό κατάληψη είναι τα εξής:
Γυμνάσια
1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Επισκοπής, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Καστελίου, Μουσικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Κρουσώνα, Γυμνάσιο Βενεράτου, Γυμνάσιο Τυμπακίου, Γυμνάσιο Μελεσσών και Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας.
Λύκεια
10ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 40 ΓΕΛ Ηρακλείου, ΓΕΛ Γουβών, ΓΕΛ Αλικαρνασσού, ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου, ΓΕΛ Ασημίου, Καλλιτεχνικό ΓΕΛ, ΓΕΛ Επισκοπής, ΓΕΛ Λιμένα Χερσονήσου, ΓΕΛ Κρουσώνα, ΓΕΛ Τυμπακίου, ΓΕΛ Μελεσών, ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, ΓΕΛ Γαζίου, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ, 3ο ΕΠΑΛ και 6ο ΕΠΑΛ.
Οι μαθητές διαμαρτύρονται για το θέμα της κατάργησης διαφόρων ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ, για τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία, αλλά και για την παντελή αδιαφορία της πολιτείας για το χώρο της παιδείας.

 

πηγη: www.madata.gr