Επέτειος Γρηγορόπουλου – Επίσκεψη Ερτογάν: Έκτακτα μέτρα. Αλλαγές στα ΜΜΜ. Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Έκτακτα μέτρα της αστυνομίας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στα Προπύλαια για τις 12 το μεσημέρι αλλά και για τις 6 το απόγευμα από το ίδιο σημείο. Στις πρωινές διαδηλώσεις έχει προγραμματιστεί να κλείσει ο σταθμός ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος και για το απόγευμα, θα κλείσουν οι Σταθμοί ΜΕΤΡΟ Συντάγματος και Πανεπιστημίου για όσο χρειαστεί.

Αντίστοιχα αυστηρά μέτρα λαμβάνονται από την Αστυνομία και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας που είναι προγραμματισμένες αντίστοιχες διαδηλώσεις.

Από σήμερα, Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις διαδρομές λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της Αθήνας.

Τροποποιήσεις δρομολογίων ΜΜΜ – Κλείνουν σταθμοί του μετρό

Σήμερα Τετάρτη με εντολή της αστυνομίας θα κλείσουν ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα από τις 12.00, και ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο από τις 16.00 λόγω των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την ένατη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα , λόγω των εκδηλώσεων-κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση εννέα ετών από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ προχωρεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της Αθήνας από 10:00 ώρα της Τετάρτης έως 07:00 της Πέμπτης σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Παράλληλα, λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από 06:00 της Πέμπτης έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Επίσκεψη Ερτογάν

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την επίσκεψη Ερντογάν, χθες καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες, στην τελική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο το επιχειρησιακό σχέδιο έχει καταρτιστεί από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία και με τους επικεφαλής της φρουράς του Τούρκου Προέδρου, η οποία βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Ελλήνων με τους Τούρκους αξιωματικούς, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επιμέρους ζητήματα του σχεδίου ασφάλειας για τον κ. Ερντογάν και τα πρόσωπα που τον συνοδεύουν, ενώ κατατέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, τα στοιχεία όλων των αστυνομικών που θα αποτελούν την φρουρά του Τούρκου Προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν θα συνοδεύεται από περίπου 200 άτομα της προσωπικής του φρουράς.

Στην Αθήνα βρίσκονται, από την Δευτέρα 65 Τούρκοι αστυνομικοί και άλλοι 60 περίπου στην Θράκη, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται και από άλλα άτομα της φρουράς του, που θα φτάσουν μαζί του την Πέμπτη το πρωί.

Από την Ελληνική Αστυνομία, για την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας του κ. Ερντογάν, θα διατεθούν 2.800 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων, της ΕΚΑΜ και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που θα μετατρέψουν σε φρούριο το κέντρο της πρωτεύουσα, από το πρωί της Πέμπτης μέχρι την αναχώρηση του Τούρκου Προέδρου.

Θα υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι σκοπευτές σε όλα τα σημεία απ’ όπου θα περάσει ο κ. Ερντογάν και η συνοδεία του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ενώ θα διακόπτεται από την Τροχαία η κυκλοφορία στους δρόμους που θα περνάει η πομπή.

Σημειώνεται ότι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος της Αθήνας και κυρίως σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω από το Σύνταγμα, για λόγους ασφαλείας, ενώ έχουν προγραμματιστεί ειδικά μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων περιφερειακά.

Ήδη χθες ανακοινώθηκε συγκέντρωση για τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν».

Πάντως, οι μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου θα είναι περιορισμένες, καθώς θα διαμείνει σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και σύμφωνα με το πρόγραμμα του οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει θα είναι μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και επίσημο δείπνο το βράδυ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φθάνει στην Αθήνα φέρνοντας μαζί του και έναν μίνι στρατό, με σχεδόν 200 άνδρες της προσωπικής του φρουράς.

 

www.madata.gr