Επί ποδός οι Αρχές για τον εντοπισμό παράνομων φαρμάκων και επικίνδυνων συμπληρωμάτων διατροφής

Επί ποδός οι Αρχές για τον εντοπισμό παράνομων φαρμάκων και επικίνδυνων συμπληρωμάτων διατροφής

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται επί ποδός οι υγειονομικές Αρχές και ειδικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές νέες ποσότητες παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Είχε προηγηθεί η διεθνής επιχείρηση «Pangea XI» µε τη συμμετοχή 116 χωρών -μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα-, που αποκάλυψε τόνους παράνομων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων µέσω διαδικτύου, τα οποία κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των σκευασμάτων που ελέγχονται, περιλαμβάνονται παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντικαρκινικά, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Ανθεί η… e-παρανομία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Έθνους», η οικονομική κρίση ωθεί ολοένα και περισσότερους Έλληνες στην αναζήτηση των αναγκαίων θεραπειών στο Διαδίκτυο, μια τάση που φαίνεται πως εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι και κυκλώματα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) τουλάχιστον το 11,3% των Ελλήνων πολιτών αδυνατεί να αγοράσει φάρμακα λόγω κόστους. Παράλληλα, οι online αγορές στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ έχει αρχίσει «σαφάρι» ελέγχων τόσο σε ιστοσελίδες όσο και δειγματοληπτικά σε αποθήκες διακίνησης. Πάντως, το φαινόμενο της διακίνησης από το διαδίκτυο δεν είναι καινούργιο, αφού οι Αρχές στη χώρα µας έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων είναι πλαστά ή νοθευμένα.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου το 2% µε 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως η Ινδία και η Αφρική.

Στην Ελλάδα, σε σχέση µε άλλα κράτη φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε έχει προμηθευτεί φάρμακα µέσω Διαδικτύου χωρίς να λάβει συµβουλή ή να ρωτήσει γιατρό. Εκτιμάται, μάλιστα ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής διακίνησης αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Τέλος, σημειώνεται πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι στο Διαδίκτυο διακινούνται παραποιημένα σκευάσματα που μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα και με ενημερωτικές του οδηγίες επισημαίνει στους πολίτες ό,τι αφορά στην παράνομη εμπορία µέσω διαδικτύου και πως στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των σκευασμάτων είναι παραποιημένα και μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή σε όσους τα λαμβάνουν.

cnn