Εποχική κατάθλιψη: Έξι συμπτώματα και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Για τους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ανεμελιάς και της καλής διάθεσης, όχι όμως και για τους πάσχοντες από εποχική κατάθλιψη.

Περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ αντιμετωπίζει εποχική συναισθηματική διαταραχή, ενώ 1 στις 10 περιπτώσεις εκδηλώνονται την περίοδο του καλοκαιριού.

Αυτό που μπορεί να επιδεινώσει την εποχική κατάθλιψη είναι ότι οι πάσχοντες γνωρίζουν ότι θα «έπρεπε» να αισθάνονται χαρούμενοι, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα της απομόνωσης.

Δείτε 6 σημάδια καλοκαιρινής μελαγχολίας, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

 

Ο ήλιος σας κάνει να αισθάνεστε απαθείς

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την εποχική συναισθηματική διαταραχή, το μυαλό πηγαίνει στον σκοτεινό και κρύο χειμώνα που ρίχνει τη διάθεση. Το υπερβολικό ηλιακό φως όμως, μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και να ενισχύσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Εάν διαπιστώσετε ότι η αντίδρασή σας στο φως του ήλιου δεν είναι η αναμενόμενη, φροντίστε να φοράτε γυαλιά, να έχετε κατεβασμένα τα ρολά στους χώρους που κινείστε και να κάνετε τις εξωτερικές δουλειές όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός ή όταν έχει συννεφιά.

Προβλήματα ύπνου

Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να επιτείνουν την αϋπνία. Ενώ οι πάσχοντες από εποχική συναισθηματική διαταραχή το χειμώνα νιώθουν υποτονικοί, το καλοκαίρι μπορεί να αισθάνονται υπερδιέγερση μόλις πέσουν στο κρεβάτι. Οι πολλές ώρες ηλιακής ακτινοβολίας διαταράσσουν και καθυστερούν τον συνήθη κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να «ξεγελάσετε» τον οργανισμό σας. Δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, περιορίστε την έκθεση στο ηλιακό φως τραβώντας τις κουρτίνες και σβήνοντας όλες τις πηγές φωτός. Έτσι θα καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα ποιοτικό ύπνο.

Η ζέστη σας κάνει δύστροπους

Η ζέστη και ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορεί να χειροτερέψει τη διάθεσή σας. Είναι πιθανό να νιώθετε ανησυχία, νευρικότητα, ταραχή, ακόμη και μανία, ειδικά τις μέρες του καύσωνα.

Τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό να μένετε σε δροσερό κλιματιζόμενο μέρος και να κάνετε κρύα ντους. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να ακολουθείτε τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

Μία τέτοια μέθοδος είναι οι βαθιές αναπνοές.

Έχετε υπερβολικό άγχος

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία σε ένα άτομο που υποφέρει από καλοκαιρινή μελαγχολία (ο ζεστός καιρός, η υγρασία, παιδιά που φωνάζουν, ορδές τουριστών, ατελείωτες προσκλήσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις κ.α.). Το να νιώθει λοιπόν κάποιος ότι είναι ο μόνος που δεν αισθάνεται ενθουσιασμό για τη συγκεκριμένη εποχή, εντείνει τη μελαγχολία και το αίσθημα απομόνωσης.

Ο προγραμματισμός είναι καίριας σημασίας για να κρατάτε το άγχος σας υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, φτιάξτε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλές ώρες παραμονής σε κλιματιζόμενους δροσερούς χώρους και συμμετοχή σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το βράδυ.

 

Απώλεια όρεξης

Η μόνιμη ανησυχία και αναστάτωση συχνά οδηγεί σε απώλεια της όρεξης. Επίσης η προσμονή για το τέλος του καλοκαιριού ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες που επιδρούν στο πεπτικό και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι, αλλά το σώμα σας έχει ανάγκη τα θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και αποφεύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα.

Νιώθετε ανακούφιση όταν τελειώνει το καλοκαίρι

Όταν ο καιρός γίνεται πιο δροσερός και η μέρα αρχίζει να μικραίνει, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε εάν έχετε εποχική κατάθλιψη είναι να ανατρέξετε στο πρόσφατο παρελθόν και να αναρωτηθείτε πώς αισθανόσασταν όταν ξεκίνησε η θερινή ώρα και έπρεπε να βγάλετε τα καλοκαιρινά ρούχα από τη ντουλάπα ή να σχεδιάσετε τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν οι σκέψεις αυτές σας προκαλούν άγχος ή φόβο, μάλλον πρόκειται για εποχική κατάθλιψη.

Εάν μετά από όλα αυτά, το καλοκαίρι συνεχίζει να σας προκαλεί αποστροφή, είναι σκόπιμο να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σας διδάξει χρήσιμες τεχνικές μέσω της γνωσιακής – συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας (εντοπισμός αρνητικών σκέψεων και αντικατάστασή τους με θετικές, προσδιορισμός εποχικών δραστηριοτήτων που είναι ευχάριστες για εσάς κλπ.).

Πηγή: onmed.gr