EUROGROUP: ΔΟΣΗ 8,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς “εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα”.

Είπε πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.

Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλάδακαι την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα.

Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση.

Έκαναν μια καπληκτική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr