Για άλλη μια χρονιά καταστρέφεται ο τουρισμός στη Λέσβο

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η Λέσβος καταγράφει και αναμένει δραματική πτώση τόσο στις αφίξεις ξένων τουριστών όσο και στα έσοδα.

Οι ροές μεταναστών και προσφύγων εξακολουθούν να αυξάνονται (ήδη ο αριθμός όσων παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας στο νησί ξεπερνά τις 3.500), αλλά το βασικό πρόβλημα εφέτος είναι η σεισμική δραστηριότητα.

 Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με επιστολή της προς τον ΕΟΤ και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, είχε ζητήσει οικονομική στήριξη, προκειμένου να εξασφαλισθούν τρεις με πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις χαμηλού ναύλου για το 2017, οι οποίες, όπως ανέφεραν οι ξενοδόχοι, θα συνεισέφεραν ενεργά στην αναστροφή της αρνητικής εικόνας του νησιού, στην αλλαγή του κλίματος της αγοράς, αλλά και στην άρση των δυσμενών συνεπειών της περιόδου 2015 – 2016.
Οι ξενοδόχοι πρότειναν ακόμη στο Υπουργείο Τουρισμού να ζητήσει από τους tours operators, στους οποίους διαθέτει 5,3 εκατ. ευρώ για συνδιαφήμιση, να κατευθύνουν μέρος της ζήτησης προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την κίνηση των αεροδρομίων, η Μυτιλήνη καταγράφει στο τετράμηνο κάθετη πτώση στις αφίξεις επισκεπτών, η οποία ανέρχεται στο 46,2%. Φορείς της τουριστικής αγοράς του νησιού κάνουν λόγο για ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι, εκφράζοντας την αγωνία τους για το πόσες τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτά και αυτήν την περίοδο.

Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, «τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ύστερα από τη δραματική περσινή χρονιά, όπου κατέρρευσαν αφίξεις και τζίροι – με αναπάντητες μέχρι σήμερα τις εκκλήσεις τους για αποζημιώσεις καταλυμάτων και εργαζομένων τους- και την ιδιαίτερα ατυχή συγκυρία των σεισμών, αγωνιούν αφενός για το μέλλον τους κι αφετέρου θεωρούν τουλάχιστον προσβλητική την απάντηση του ΕΟΤ».

Συμπληρώνουν, επίσης, πως το σημερινό ύψος των ναύλων είναι τουλάχιστον αποτρεπτικό, αν όχι κι απαγορευτικό.

Το αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή και μία αποσκευή ξεπερνάει τα 300 ευρώ το άτομο και μετά τις 10 Ιουλίου ενδέχεται να αγγίξει και τα 350.

πηγη:www.zougla.gr