Γιατί τα μικρά παιδιά κάνουν συνεχώς ερωτήσεις;
Γιατί ασταμάτητα μας βομβαρδίζουν με το «γιατί;»
Αυτά τα ατελείωτα «γιατί»; Όταν οι ερωτήσεις έρχονται σαν βροχή από το μικρό παιδί μας: «τώρα πρέπει να κάνεις μπάνιο», «γιατί;» «γιατί έπαιζες στο πάρκο και έχεις λερωθεί».
«Γιατί;» «Γιατί έπαιζες με την άμμο!»
Ψυχραιμία.
Ποιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε;
Χαμογελάστε και προσπαθήστε να κρατήσετε μία σταθερή ροή στις απαντήσεις για τις ερωτήσεις που δεν τελειώνουν ποτέ.
Είναι αλήθεια, όλα αυτά τα «γιατί», μπορεί να εξαντλήσουν την υπομονή σας και να σας εκνευρίσουν, αλλά είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι το παιδί δεν προσπαθεί σκόπιμα να σας τρελάνει, αυτό έτσι και αλλιώς θα έρθει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, απλά είναι μόνο ένα βήμα προς τη μάθηση.
Και αναμφισβήτητα το παιδί θέλει πράγματι να μάθει.
Τα μικρά παιδιά είναι «ατέλειωτα» (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη) περίεργα για τον κόσμο και θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τα πράγματα που βλέπουν, που ακούν και που κάνουν.
Αν οι γονείς αγνοούν τις ερωτήσεις των παιδιών, ίσως καταπνίξουν αυτή την περιέργεια και την επιθυμία τους για γνώση, κάτι που είναι απόλυτα σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα παιδιά κάνουν συνεχώς ερωτήσεις και γιατί είναι σημαντικό για τους μεγάλους να απαντούν στα «γιατί», είναι ότι έχουν ανακαλύψει ότι αυτή είναι μία εύκολη να προφέρουν λέξη, ίσως περισσότερο αγαπημένη από το να λένε συνέχεια «όχι» και με τον τρόπο αυτό αποσπούν την προσοχή σας και ακόμη καλύτερα μία απάντηση.
Αυτό το είδος της ουσιαστικής ανταλλαγής είναι ένα σημαντικό σημείο για το παιδί που αρχίζει να επικοινωνεί και που έτσι και αλλιώς θέλει και χρειάζεται την προσοχή σας.
Και μην ξεχνάτε ότι προσπαθούν να ελέγξουν και να καλλιεργήσουν την τέχνη της συζήτησης.
Δοκιμάστε να γυρίσετε την ερώτηση στο παιδί σας.
Ρωτήστε το γιατί πιστεύει ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος, ή γιατί δεν θέλετε να τρώει παγωτό πριν από το δείπνο.
Τα περίεργα παιδιά που αγαπούν να κάνουν ερωτήσεις, μπορεί επίσης να τους αρέσει να απαντούν.
Ίσως τα βοηθήσει να μάθουν να σκέπτονται διαφορετικά, από μία άλλη σκοπιά, αλλά μην πιέσετε το παιδί εάν φανεί αναστατωμένο επειδή δεν του απαντάτε.
Η απάντηση μπορεί να απαιτήσει μία στιγμή σκέψης από την πλευρά σας, ειδικά αν οι ερωτήσεις του παιδιού αφορούν «ενήλικα» θέματα όπως όταν ρωτήσει για το σεξ.
Όμως τα οφέλη για το παιδί θα διαρκέσουν μια ζωή.
Απαντάτε λοιπόν με υπομονή στα χιλιάδες «γιατί» του μικρού σας παιδιού, έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι το βοηθάτε να καταλάβει τον κόσμο γύρω του.
Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό.
πηγη:www.paidorama.com