Γονείς, προσοχή: Παιδικά βίντεο στο YouTube περιέχουν υλικό ακατάλληλο για παιδιά!

Χιλιάδες βίντεο στο YouTube περιέχουν βίαιο και ανησυχητικό περιεχόμενο σε μορφή κινούμενων σχεδίων.

Κάποια από αυτά τα βίντεο μπορεί να τα δει κανείς ακόμα και μέσω του YouTube Kids – μια αυτόματη εφαρμογή η οποία υποτίθεται ότι πρέπει να φιλτράρει τα ακατάλληλα βίντεο.

Πολλά από τα σοκαριστικά βίντεο μοιάζουν με κανονικά κινούμενα σχέδια για παιδιά και βρίσκονται στην αρχική σελίδα του YouTube .

Ένα ακατάλληλο βίντεο της Peppa, το οποίο βρήκε η δημοσιογράφος Laura June, δείχνει έναν οδοντίατρο με ένα μια τεράστια σύριγγα να βγάζει το δόντι από έναν χαρακτήρα που ουρλιάζει.

Η June κατάλαβε την βίαιη φύση του βίντεο μόνο όταν είδε την 3χρονη κόρη της να το παρακολουθεί δίπλα της.

«Η Peppa φωνάζει και κλαίει πολύ και ο οδοντίατρος είναι λίγο σαδιστής. Σίγουρα είναι ακατάλληλο για ένα 3χρονο παιδί», είπε.

«Το κινούμενο σχέδιο μοιάζει πολύ με την Peppa – είναι προχειροφτιαγμένο, αλλά μοιάζει αρκετά ώστε να νομίζει η κόρη μου ότι πρόκειται για το ίδιο.»

Σε ένα άλλο βίντεο, η Peppa και ένας φίλος της βάζουν επίτηδες φωτιά σε ένα σπίτι ενώ βρίσκεται κάποιος μέσα.

Χιλιάδες τέτοια ανησυχητικά βίντεο έχουν βρεθεί στο YouTube από το BBC Trending.

Τα παιδιά έχουν εύκολα πρόσβαση σε αυτά τα βίντεο μέσα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο YouTube ή μέσω των προτεινόμενων βίντεο.

Πέρα από την Peppa , έχουν εμφανιστεί παρόμοια βίντεο που παρουσιάζονταν ως: Frozen, the Minions franchise, Doc McStuffins, Thomas the Tank Engine και άλλα.

Κάποια από τα κανάλια που κοινοποιούν αυτά τα βίντεο έχουν χιλιάδες προβολές. Το κανάλι “Toys and Funny Kids Surprise Eggs” είναι ένα από τα 100 πιο δημοφιλή στο YouTube με πάνω από 5 δισεκατομμύρια προβολές.

Η καθηγήτρια Sonia Livingstone, ψυχολόγος στο London School of Economics, είναι ειδική στην διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών.

«Είναι λογικό ένας γονιός να πιστεύει ότι κάτι που ονομάζεται “Peppa το γουρουνάκι” είναι η “Peppa το γουρουνάκι”, είπε στο BBC.

«Και νομίζω ότι πολλοί γονείς εμπιστεύονται το YouTube … ως μέσο διασκέδασης του παιδιού για 10 λεπτά, ενώ εκείνοι μιλούν στο τηλέφωνο. Νομίζω ότι αν θέλει να είναι μια εταιρία που την εμπιστεύονται, θα πρέπει να παρέχει προστασία. Πολλά από τα βίντεο είναι σατιρικά, δημιουργικά – ή πραγματικά προσβλητικά, αλλά μέσα στα όρια της ελευθερίας έκφρασης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι προστασία για τα παιδιά.»

Το YouTube αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη μέσω εκπροσώπου, αλλά είπε σε σχόλιο: «Λαμβάνουμε τα σχόλια πολύ σοβαρά υπόψη. Εκτιμούμε τα άτομα που στρέφουν στην προσοχή μας προβληματικό περιεχόμενο και μας βοηθούν να κατηγοριοποιήσουμε ένα βίντεο.»

«Τα βίντεο που κατηγοριοποιούνται ελέγχονται 24 ώρες το 24 ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, και εάν κάποιο από αυτά δεν ανήκει στην εφαρμογή, το αφαιρούμε μέσα σε μερικές ώρες. Για τους γονείς που θέλουν πιο περιορισμένη εμπειρία προτείνουμε να απενεργοποιήσουν την επιλογή αναζήτησης. και να το βάλουν σε ‘restricted mode’»

Αυτό μπορεί να γίνει από το κάτω μέρος της σελίδας στο YouTube, δίπλα στην επιλογή της γλώσσας και του περιεχομένου. Αλλά να θυμάστε οτι και πάλι, δεν είναι 100% ασφαλές.

ΠΗΓΗ://babyradio.gr