H1N1: Μία νεκρή στην Κρήτη και 4 νέα κρούσματα σε Λάρισα

Την τελευταία της πνοή άφησε μια 78χρονη γυναίκα στην Κρήτη, μετά από μάχη που έδινε να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, έχοντας προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Στη Λάρισα τρεις ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

”Υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία. Ο φετινός ορότυπος του ιού τους ”πιάνει” όλους.

Είναι σαν μία καταιγίδα, από κάπου περνάει και από κάπου όχι. Δεν γνωρίζουμε τι εμβολιαστικό ποσοστό έχουμε για παράδειγμα. Αν έχουμε ένα καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να λάβει ελάχιστη έκταση”, τόνισε ο Πρόεδρος των Ιατρών του νοσοκομείου Λάμπρος  Καραγιώργος.

Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανησυχητική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου στα στρατιωτικά νοσοκομεία, υπάρχουν πολλά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, τα οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται, χωρίς προβλήματα.

Χθες κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής της 1ης Στρατιάς και συγκεκριμένα στο περιθώριο της δεξίωσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ζήτησε και είδε τον Διευθυντή του 404 ΓΣΝ, όπου είχε μια πρώτη ενημέρωση για την κατάσταση στη Θεσσαλική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ να εμβολιαστούν κατά της γρίπης έστω και καθυστερημένα συνιστά στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, λόγω της έξαρσης του ιού, με επικρατέστερο τον Α(Η1Ν1).

Παράλληλα επισημαίνει ότι αν δεν υποτιμάται ο κίνδυνος της γρίπης και αν λαμβάνονται τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, τα κρούσματα μπορούν κάθε χρόνο να μειωθούν σημαντικά και μεγάλο ποσοστό των σοβαρών περιστατικών μπορούν να αποφευχθούν.
kranosgr

 

madata