Η Αθήνα θωρακίζεται: Κολωνάκια σε πλατείες, πεζοδρόμους και περιπολίες για το φόβο τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων»

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην Αττική για αποτροπή πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης σε πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. μετά και την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο χαρακτηρίζουν απίθανο το να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, αναφέρουν ότι υπάρχει ο φόβος των «μοναχικών λύκων», ο οποίος και αναγκάζει την ΕΛ.ΑΣ. να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. «Δεν φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι το οργανωμένο. Παίρνουμε όμως μέτρα για το ενδεχόμενο να βρεθεί μία διαταραγμένη προσωπικότητα που θα επιχειρήσει με απλά μέσα –όπως ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό- να προκαλέσει πολλά θύματα. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να υπάρχουν κολωνάκια στις εισόδους των πολυσύχναστων πεζοδρόμων και πλατειών, προκειμένου να μη μπορεί ένα όχημα να εισβάλλει και να προκαλέσει θύματα. Στους περισσότερους τέτοιους χώρους υπάρχουν ήδη κολωνάκια και όπου δεν υπάρχουν θα τοποθετηθούν», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από κολωνάκια σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους και πλατείες, η ΕΛ.ΑΣ., ετοιμάζει ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ έχουν δοθεί εντολές για αυξημένες περιπολίες σε τουριστικά μέρη της Αθήνας. Μάλιστα, οι αστυνομικοί που κάνουν τις περιπολίες έχουν λάβει εντολές να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις αλλά και να βρίσκονται σε εγρήγορση για δική τους προστασία. Ακόμη, από την αρχή του καλοκαιριού στην Αττική γίνονται προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι στη συνέχεια μεν, γνωρίζουν ωστόσο ότι τα στοιχεία τους έχουν καταγραφεί από τις αρχές δε.

Οσον αφορά τους λατρευτικούς χώρους στην Αττική, υπολογίζεται ότι πέρα από τους 4 που λειτουργούν με άδεια, υπάρχουν ακόμη 80 που λειτουργούν χωρίς άδεια. Για τρεις από αυτούς, ένα στον Πειραιά και δύο στη δυτική Αττική, υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για άτομα που δύνανται να ριζοσπαστικοποιηθούν και για αυτό έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.  Το θετικό είναι ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία, ούτως ώστε να απομακρύνονται τυχόν ακραία άτομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της μουσουλμανικής κοινότητας Ναΐμ Ελγαντούρ, μάλιστα, «σε κάθε χώρο υπάρχει κάποιος από την Αστυνομία, ο οποίος ενημερώνεται. Δεν επιτρέπουμε να φυτρώσουν ακραία στοιχεία  στους λατρευτικούς χώρους. Και αν έρθει κάποιος με περίεργες προθέσεις τον διώχνουμε και φεύγει από την Ελλάδα. Βλέπει ότι εδώ δεν τον παίρνει να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Εγώ δεν ανησυχώ ότι μπορεί να γίνει κάποιο χτύπημα στην Ελλάδα.  Τόσα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα».

Τόσκας: Δεν υπάρχει πληροφορία για οργάνωση κάποιας ομάδας τζιχαντιστών στη χώρα μας

Για οργανωμένη παρακολούθηση καταυλισμών και χώρων που φιλοξενούν ανθρώπους από κράτη «φυτώρια» τζιχαντιστών, εντωμεταξύ, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση καταυλισμών, χώρων όπου υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από αυτές τις περιοχές και πολύ καλή συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τη χώρα μας αφύλακτη» ανέφερε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας στον Real 97,8 δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

«Εχει φανεί και είναι αποδεκτό από όλους ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και ότι είναι ασφαλέστατη περιοχή, ίσως η ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης. Αυτό φαίνεται από έγγραφα ευρωπαϊκά, αμερικανικά κτλ και για αυτό και ένας τεράστιος αριθμός τουριστών επισκέπτεται τη χώρα μας.

«Επομένως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για οργάνωση κάποιας ομάδας που έχει σκοπό να κάνει ενέργειες στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείω ενέργειες μεμονωμένων ανθρώπων -μοναχικών λύκων, όπως λέγονται» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Εμείς, όμως,  εντείνουμε τις προσπάθειές μας κάθε μέρα περισσότερο προκειμένου να έχουμε πληροφορίες, να εντοπίσουμε τυχόν τέτοιες ενέργειες, να οργανώσουμε τον τρόπο αντίδρασής μας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες αυτό τον καιρό. Συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες, άλλες υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό το ασφαλές περιβάλλον, που υπάρχει στη χώρα μας».

Πηγή: | iefimerida.gr