«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πιο κοντά από ποτέ», τονίζει ο Τσίπρας

Στον στόχο αυτόνομης εξόδου στις αγορές η χώρα είναι – μετά τις αποφάσεις της 15ης Ιουνίου – «κοντύτερα από ποτέ».

Aυτό επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Αναλυτικός για τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνησή του, αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας καταθέτει σειρά στοιχείων για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, για παράδειγμα στο θέμα της ανεργίας.

Στέλνει όμως και μηνύματα προς άλλα κόμματα και δη προς το ΠΑΣΟΚ, για τη θέση που καλείται να πάρει στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Στη συνέντευξη στη «Νέα Σελίδα», ο πρωθυπουργός μιλά ακόμη για την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, για το Κυπριακό, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του.

 

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τη διαπραγμάτευση, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει τα «κέρδη» για την Ελλάδα σε αυτόν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι χάρη στη δική μας διαπραγματευτική στάση επιτεύχθηκε μια καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Αν είχαμε υπογράψει όταν φώναζε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν θα υπήρχαν».

Η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές

Υπογράμμισε δε, τη σημασία της κοινής παραδοχής πως το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και πως η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές. «Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος; Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ», σημειώνει με έμφαση.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα της ανεργίας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το έργο της κυβέρνησης ενώ επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της «καταστροφικής πενταετίας» 2010 – 2014: «Ήδη από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα έχουμε δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας. Ενώ την καταστροφική πενταετία 2010-2014, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, φτάσαμε η χώρα να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ανέργους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη συζήτηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε με νόημα πως «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί».

Καλεί, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο, «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Αισιοδοξία για το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικά βήματα – πράγμα που, βεβαίως, προϋποθέτει και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας». Ενώ, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε «ακόμα πιο εντατική δουλειά προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυρότερης σύνδεσης με την κοινωνία» -και πάντως «πολύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

Ερωτηθείς για το τις προσδοκίες του από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, εξέφρασε την επιθυμία για κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι «κοντά σε μια Ευρώπη των συναινέσεων, μια Ευρώπη απεγκλωβισμού από τις πολιτικές λιτότητας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια, στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «η ύπαρξη Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποτέλεσμα πολιτικών συσχετισμών. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτοί οι συσχετισμοί θα διατηρηθούν ή θα μετατραπούν στις επικείμενες εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, τέλος, «πιο εντατική δουλειά, τόσο πάνω στα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα για κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής όσο και στα ζητήματα της καθημερινότητας».

πηγη:www.altsantiri.gr