Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Μειώσεις, εκπτώσεις και νέα λεωφορεία

Πως θα εξασφαλίζετε ένα δωρεάν εισιτήριο – Άλλη χρέωση από τις 6 έως τις 9 το πρωί για όσους πηγαίνουν στην δουλειά τους – Άλλες χρεώσεις για μικρές διαδρομές – 92 νέα λεωφορεία στον στόλο του ΟΑΣΑ

Ένα εισιτήριο δωρεάν με την αγορά δεσμίδας 10 απλών ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα δίνει σύντομα ο ΟΑΣΑ.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Τάσος Ταστάνης είπε ότι ήδη η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και με τον τρόπο αυτό η απλή διαδρομή θα στοιχίζει 1,27 ευρώ, αντί για 1,40 ευρώ. Το μέτρο θα αφορά και τα μειωμένα εισιτήρια.

Επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ αναφέρει ότι εξετάζεται η χαμηλότερη χρέωση του εισιτηρίου στις πρωινές διαδρομές 6-9 π.μ. που μετακινούνται οι πολίτες προς την εργασία τους. Επίσης για όσους κάνουν μικρές διαδρομές μέχρι πέντε στάσεις αλλά και μία καλύτερη τιμολογιακή πολιτική και για όσους αγοράζουν μηνιαία κάρτα των 30 ευρώ.

Λέει: «Εκτός από την χαμηλότερη χρέωση των εισιτηρίων το τρίωρο 6 – 9 π.μ. που θα ωφελήσει κυρίως τους πολίτες που πηγαίνουν στην εργασία τους, εξετάζεται και η μειωμένη χρέωση για όσους κάνουν μικρές μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, όπως για διαδρομές, παραδείγματος χάριν, μέχρι πέντε στάσεις».

Επίσης: «Εξετάζεται επίσης μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική και για όσους αγοράζουν μηνιαία κάρτα των 30 ευρώ, αν και η τιμή αυτή διατηρήθηκε μειωμένη παρά την περυσινή αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 24% και στις συγκοινωνίες. Σίγουρα, βέβαια, η πληρωμή τους θα μπορεί πλέον να γίνεται με πιστωτικές κάρτες και e-banking. Αυτό θα επιτρέψει την πληρωμή τους και με δόσεις, γεγονός που θα προτρέψει τους επιβάτες να αγοράζουν κάρτες με μεγαλύτερη διάρκεια, όπως τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες, οι οποίες μάλιστα ήδη διατίθενται με σημαντικές εκπτώσεις».

Δωρεάν μετακίνηση ΑμΕΑ και έκπτωση 50% σε μαθητές, φοιτητές και ηλικιωμένους

Και φυσικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα διατηρηθούν όλα τα προνόμια που έχουν και σήμερα αρκετές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και των ΑμΕΑ και η έκπτωση 50% στους μαθητές, φοιτητές, νέους κάτω των 18 ετών και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών».

 

Για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ο κ Ταστάνης λέει ότι «στόχος του ΟΑΣΑ είναι ως το τέλος του χρόνου ή το πολύ στις αρχές του επόμενου, να καταργηθούν πλήρως τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια.

Όπως σημειώνει «εκείνο που θα καταργήσει εντελώς το «έξυπνο» εισιτήριο είναι η διακίνηση πλαστών εισιτηρίων οποιασδήποτε μορφής από διάφορα κυκλώματα που αποτελούσαν ένα διαρκές καρκίνωμα όσον αφορά τα έσοδα του Οργανισμού».

Ανανέωση του στόλου

Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων ο κ. Ταστάνης αναφέρει ότι ο ΟΑΣΑ εξασφάλισε από την Περιφέρεια 30 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 92 λεωφορείωννέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Αναζητά, επίσης, κι άλλες χρηματοδοτικές πηγές, ώστε μέχρι το 2022 να προμηθευτεί άλλα 500 λεωφορεία».

Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών

Ο ΟΑΣΑ υπολογίζει ότι για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας απαιτείται η πρόσληψη 700 τουλάχιστον τεχνικών και οδηγών.

Δηλώνει, επίσης, ότι φέτος το έλλειμμα του ΟΑΣΑ θα είναι μειωμένο κατά 19,34 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προβλεπόμενο.

 

 

πηγη: www.newsit.gr