«Καμίνι» η Ελλάδα από αύριο -Ανοχύρωτο το κράτος Πηγή: «Καμίνι» η Ελλάδα από αύριο -Ανοχύρωτο το κράτος

Ισχυρό κύμα καύσωνα έρχεται από την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα, με τις θερμοκρασίες να… σκαρφαλώνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τέσσερις ημέρες θα διαρκέσει ο καύσωνας. Αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή.

Το θερμόμετρο μάλιστα θα ξεπεράσει και τους 43 βαθμούς Κελσίου με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο καιρού και το υπουργείο Υγείας να εκδίδει επείγουσα ανακοίνωση για το τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες.

Μάλιστα, για το πιο δυνατό κύμα καύσωνα της τελευταίας 10ετίας κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι που επισημαίνουν στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για φαινόμενο που θα μείνει στην ιστορία καθώς, τέτοιες θερμοκρασίες είναι σπάνιες για την Ελλάδα και εμφανίζονται κάθε περίπου 15 χρόνια.

Τονίζεται μάλιστα πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα «αγγίξει» μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίς κλιματιστικά στα νοσοκομεία -Βουνά… σκουπιδιών στους δρόμους

Tα «βουνά» των σκουπιδιών στους δρόμους παραμένουν, η κατάσταση είναι εδώ και αρκετές ημέρες πολύ δύσκολη και επικίνδυνη για τους πολίτες και με τον καύσωνα που έρχεται, αναμένεται να γίνει ανυπόφορη. Και σε όλη αυτή την κατάσταση η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη και το κράτος δείχνει προβληματικό ως προς την προστασία των πολιτών του και μοιάζει ανοχύρωτο.

Μάλιστα, ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν κλιματιστικά και η κατάσταση για τους ασθενείς είναι ανυπόφορη. Συγκεκριμένα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό των νοσοκομείων και νοσηλεύονται οι ασθενείς σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τη στιγμή που ο καύσωνας είναι προ των πυλών, καταγγέλλει με ανακοινώσεις της η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλλει ότι σε πολλά νοσοκομεία ο κεντρικός κλιματισμός είναι χαλασμένος λόγω έλλειψης συντήρησης.

«Έπρεπε ο υδράργυρος να χτυπήσει 40 βαθμούς Κελσίου για να γίνει προσπάθεια δήθεν επισκευής. Το χειμώνα γιατί δεν έγινε με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία Πολάκη είναι πλεονασματικά;», αναφέρει στην πρώτη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία «όχι μόνο δεν διαθέτουν κεντρικό κλιματισμό, αλλά δεν διαθέτουν ούτε καν ένα κλιματιστικό. Μόνο κάποιους ανεμιστήρες».

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι πολίτες καθώς με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, παραμονεύει ο κίνδυνος της θερμοπληξίας. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και πολύ σοβαρή από την ηλίαση, η οποία θέτει τη ζωή σε άμεσο κίνδυνο και σημαίνει διατάραξη του φυσιολογικού συστήματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει τα όσα απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Τη θερινή περίοδο, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται:
α) Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων,  εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία, λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά),
β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού),
γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών,
δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας».

«Τις ημέρες αυτές», όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους, όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση.

Οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα και Πειραιά

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία, ευπαθών ατόμων, ανοίγουν από σήμερα Τετάρτη (28/06) οι Δήμοι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.

Στον Δήμο Αθηναίων, έως και την Κυριακή θα είναι ανοικτές, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων.

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Στον Πειραιά, από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.

Επίσης, όλο το 24ωρο και μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης».

Εξάλλου, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου θα ενημερώνει από αύριο τους άστεγους για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στο τηλέφωνο 213 2022000.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Στην Αττική ο καιρός αύριο θα είναι αίθριος με ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις εως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 εως 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος, με ανέμους που θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί εως 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 22 εως 38 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: iefimerida.gr