Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα του debate.Οι βασικές θέσεις των εννέα υποψηφίων αρχηγών

Χωρίς κάποιον από τους υποψηφίους να κάνει τη μεγάλη διαφορά σε βάρος των υπολοίπων και με κερδισμένους μάλλον τους λιγότερο αναγνωρίσιμους εξ αυτών μόνο και μόνο επειδή είχαν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο τηλεοπτικό κοινό, ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ η πρώτη τηλεμαχία για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου debate, οι τόνοι ήταν χαμηλοί, ωστόσο δεν έλειψαν οι αλληλοαιχμές μεταξύ των υποψηφίων. Διαφορετικές απόψεις υπήρξαν στο ερώτημα αν θα πρέπει να ενωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, στο θέμα του ασυμβιβάστου (για τον Γιώργο Καμίνη στη Δημαρχία της Αθήνας και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή), στις μετεκλογικές συνεργασίες και στον εκλογικό νόμο.

Πιο άνετοι με τον φακό οι έμπειροι και πιο αγχωμένοι οι νεότεροι, ο καθένας, προτάσσοντας τα -κατά τον ίδιο- πλεονεκτήματά του, επιχείρησε να πείσει για την ικανότητά του να ηγηθεί της παράταξης. Οι εννέα υποψήφιοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία, ενόψει της 12ης Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών.

Φώφη Γεννηματά

Κρατώντας σαφής αποστάσεις τόσο από τα «τρικ» του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τις «σκοπιμότητες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε το δύσκολο έργο που ανέλαβε, με την εκλογή της στην ηγεσία, όταν «ήμασταν 7ο κόμμα».

Αρνήθηκε να αναφέρει τα μεγαλύτερα λάθη των Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο αναγνώρισε τα λάθη του παρελθόντος, εστιάζοντας κυρίως στη διαφθορά και το πελατειακό κράτος που αναπτύχθηκε επί ΠΑΣΟΚ και διαμηνύοντας παράλληλα ότι «κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν». Απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και ζήτησε ισχυρή εντολή για να ολοκληρώσει την προσπάθεια «χωρίς συμβιβασμούς».

Η κ. Γεννηματά, επικαλούμενη και τις καλές της σχέσεις με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, μίλησε για ανάγκη επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας και εκτίμησε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει αλλαγή της «δυσβάσταχτης συμφωνίας που πέτυχε ο κ. Τσίπρας», με πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου.

Για τον εκλογικό νόμο, υπενθύμισε την πρόταση της ΔΗ.ΣΥ. που περιλαμβάνει αναλογικότερο σύστημα, μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο της ομογένεια. Απαντώντας, εξάλλου, σε προηγούμενη αιχμή του Γιάννη Μανιάτη σε βάρος της (πως έχει δώσει ό,τι μπορούσε να δώσει), υπενθύμισε με «κομψότητα» ότι αυτός τον Γενάρη του 15 δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην πατρίδα του, την Αργολίδα, με τον ίδιο πάντως να επικεντρώνεται στον πόλεμο που δέχθηκε εκείνη την περίοδο από την Χρυσή Αυγή.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε», είπε χαριτολογώντας ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπενθυμίζοντας ότι στα 16 του χρόνια ήταν ο μικρότερος γραμματέας τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Αγία Βαρβάρα. Έκανε γνωστή συμφωνία του με την Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στο νέο φορέα «θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι), που δεν θα διαλυθούν.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντάς την «τερατογένεση» και έθεσε ως μεγάλες του προτεραιότητες την κατάργηση του κομματικού κράτους, τη μείωση της φορολογίας και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Οι πραγματικοί φιλελεύθεροι και οι πραγματικοί κεντροαριστεροί, εκτίμησε, μπορούν να συνεργαστούν, ζήτησε «να βάλουμε στο παιχνίδι τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα», ενώ μίλησε για «άσχημη τύχη αν στραφούμε στους παλαιοκομματικούς». Η οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, έχει «μεγάλα προβλήματα και εξαιτίας της συμπεριφοράς των δημοσίων υπηρεσιών. Υπάρχει κομματική μπότα στο δημόσιο», είπε και πρότεινε την κατάργηση των γενικών γραμματειών, ώστε η διοίκηση να επανέλθει στα χέρια των γενικών διευθυντών, ενώ έμφαση έδωσε στην ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Γιώργος Καμίνης

Ζήτησε στη Βουλή να υπάρχει μία ενιαία φωνή και «να δεσμευτούμε όλοι ότι θα πάμε σε ενιαίο κόμμα», εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη. Χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η εξ αποστάσεως ψηφοφορία (αιχμή κατά της κ. Γεννηματά), ενώ επιχείρησε να προβάλλει και το έργο του στο Δήμο της Αθήνας, τον «εξορθολογισμό» και την «κοινωνική πολιτική» που ασκεί με το πλεόνασμα.

Προσδιόρισε το στίγμα του με την νίκη του, όπως είπε, απέναντι στη ΝΔ την πρώτη φορά και στον ΣΥΡΙΖΑ την δεύτερη, κατά τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, επιτέθηκε στη Χρυσή Αυγή και τόνισε την ανάγκη ενός νέο σχεδίου Μάρσαλ «που θα κρατήσει τους πρόσφυγες στις χώρες τους». Το νέο κόμμα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να λειτουργεί «με ντιρεκτίβες» και δεν θα πρέπει «να αποκλείει ανθρώπους». Επεσήμανε την ανάγκη να «σπάσει η κομματοκρατία» και εκτίμησε ότι ο νέος φορέας μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Δεν έχει σχέση η θέση ευρωβουλευτή με κομματικό αξιωματούχο», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του, υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν 13 αρχηγοί κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο». Εκτίμησε πως «αν μπορούμε να βρούμε προγραμματική συμφωνία, μπορούμε να πάμε σε συγκυβέρνηση» και τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής. Εφόσον εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα και συμμετάσχει στη διακυβέρνηση του τόπου, δεσμεύτηκε όλες οι κυβερνητικές θέσεις να καλύπτονται μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν έχουν καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε την σημερινή συγκυβέρνηση ως «εθνολαϊκιστική», ενώ μίλησε για το «πρωτοφανές δημοψήφισμα του 2015 που δίχασε την κοινωνία». Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για τη συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη για διατήρηση της αυτονομίας των Κ.Ο. τους «ερήμην των υπολοίπων υποψηφίων» και ζήτησε «η νέα γενιά παράταξης να πάρει το μέλλον στα χέρια της, με καθαρό προγραμματικό λόγο και αξιοκρατία παντού».

Γιάννης Μανιάτης

Αν και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, επιτέθηκε στη ΝΔ για τα «Ζάππεια», εκτίμησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «ορθά βραβεύτηκε πρόσφατα για την προσφορά του», ενώ άφησε αιχμές τόσο για τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, όσο και για τον Γιώργο Καμίνη (δεν μπορούμε να είμαστε και δήμαρχοι και αρχηγοί κόμματος). Ο νέος πολιτικός φορέας θα πρέπει να έχει ενιαία φωνή, εκτίμησε και πρότεινε πριν τις εκλογές να καταθέσουμε συγκεκριμένο προγραμματικό προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης χώρας, που θα συμπεριλαμβάνει, λόγου χάρη, την απαγόρευση πλειστηριασμών φτωχών νοικοκυριών και την κατάργηση του υπερταμείου.

Γιάννης Ραγκούσης

«Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμένου», διεμήνυσε ο Γιάννη Ραγκούσης και τόνισε πως «αν Μητσοτάκης δεν γίνει αυτοδύναμος, δεν πρέπει να πάρει από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης». Δεν πρέπει να υπάρξει, είπε, επανάληψη της κυβέρνησης Σαμαρά. Για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, «πρέπει να έρθουν στον νέο φορέα. Εάν η παράταξη δεν αποκτήσει ισχυρό μέγεθος εκλογικά που θα της επιτρέψει να βρει τη δύναμη και να ανταπεξέλθει στα χρέη, η πορεία προς την αποπληρωμή δεν θα είναι γρήγορη», υπογράμμισε.

Δημήτρης Τζιώτης

«Δεν έχουμε καμία σχέση με την δεξιά, όραμά μου η συνεργασία όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς», ανέφερε ο Δημήτρης Τζιώτης, υποστηρίζοντας πως «αν δεν αλλάξουμε, δεν θα κερδίσουμε. Άλλαξε πριν από 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έγινε κυβέρνηση», είπε και μίλησε για «ανοικτό κόμμα, άμεσης δημοκρατίας που θα ψηφίζουν όλοι οι πολίτες». Το πολιτικό σύστημα, είπε, «έχει χρεοκοπήσει και η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε μια νέα εποχή, στη νέα Ελλάδα». Πρότεινε δε την διεξαγωγή ενός πολιτικού συνεδρίου την άλλη εβδομάδα, όπου θα παρουσιαστούν τα προγράμματα όλων των υποψηφίων «για να ξέρει ο κόσμος τι να ψηφίσει».

Κωνσταντίνος Γάτσιος

Χαρακτήρισε «κατάντια» το να πρέπει να γίνει μια επιλογή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Απέκλεισε τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα «και την παρέα του» και τόνισε ότι «αν υπάρξει μεγάλη ανάγκη, θα πρέπει να συζητήσουμε με ΝΔ». Έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός εκλογικού συστήματος που να δίνει σταθερές κυβερνήσεις και ενός νέου φορέα με νέα πρόσωπα και ιδέες που θα εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «να ξαναπάρουμε τη χώρα στα χέρια μας».

Απόστολος Πόντας

Τάχθηκε υπέρ του μεγάλου μετώπου που θα θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής νέες λύσεις, δήλωσε υπέρμαχος της απλής αναλογικής και χαρακτήρισε ως έναν από τους βασικούς υπευθύνους για την κρίση τον Κώστα Καραμανλή. Σχολιάζοντας το βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί και βγήκε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, το απέδωσε στο κενό που είχε στην αναγνωρισιμότητά του. «Το ερώτημα ήταν πώς θα βρούμε τρόπο για να γίνουμε γνωστοί χωρίς να γίνουμε τοξικοί σε βάρος συνυποψηφίων μας», ανέφερε. Η χώρα, σημείωσε, «χρειάζεται να επανέλθει στην λογική».

 

 

πηγη: www.madata.gr