Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ασφυξία από τόνους σκουπιδιών και ζέστης

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων – παρατασιούχων των δήμων, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Αποφασίστηκε, ειδικότερα, η συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας, τουλάχιστον έως και την επόμενη Πέμπτη, η αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το προσεχές Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 29 του μηνός με την πραγματοποίηση μεγάλων συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση  της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη  Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Απέραντη χωματερή η Ελλάδα

Σε εφιάλτη έχουν μετατραπεί οι λόφοι σκουπιδιών στους δρόμους της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στους δήμους και κυρίως οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έτσι έχει γίνει αδύνατη την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η Αθήνα είναι σε κατάσταση ασφυξίας με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά σε γειτονιές, κεντρικούς δρόμους ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, την ώρα που ο πρώτος καύσωνας είναι προ των πυλών.

Μετά από πέντε ημέρες, στην Αθήνα η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη με όγκους σκουπιδιών να ξεχειλίζουν από τους κάδους.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα», καθώς όπως λένε τα τρωκτικά βγήκαν στους δρόμους.

Στην οδό Πανεπιστημίου μία λωρίδα έχει κλείσει από τα σκουπίδια.

Στην Κυψέλη τα σκουπίδια έχουν καλύψει τα πεζοδρόμια και μάλιστα έχουν φτάσει στις εισόδους των πολυκατοικιών.

Ο δήμος Αθηναίων κάνει έκκληση στους κατοίκους να μην κατεβάζουν στους δρόμους τα σκουπίδια τους.

Οι λύσεις που εξετάζει ο Σκουρλέτης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξετάζει δύο διαφορετικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η πρώτη λύση είναι η δημιουργία δύο χιλιάδων νέων μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης αναζητεί νομική φόρμουλα για να διατηρηθούν οι θέσεις των συμβασιούχων προσωρινά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων στους δήμους .

Στη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, στο προεδρείο της ΚΕΔΕ, με το οποίο συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.
Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».
Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, άμεσα, οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα.
«Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Ολόκληρη η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη:
«Στην σημερινή συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ συζητήσαμε, όπως αντιλαμβάνεστε, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους συμβασιούχους, που βιαίως διεκόπη η εργασιακή τους σχέση. Βλέπετε ότι και το θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, πολύ δε περισσότερο που είμαστε σε καλοκαιρινούς μήνες αλλά και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Συμφωνήσαμε με την ΚΕΔΕ ότι το ζητούμενο είναι πώς το συντομότερο δυνατό θα δρομολογηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας.
Αυτό δηλαδή το οποίο είχαμε πει προχθές και στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Για το μεσοδιάστημα αναζητούμε μία λύση, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει και τους μέχρι τώρα
παρατασιούχους.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λύση πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες πια συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά. Οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».
 
Προθεσμία μέχρι την Τρίτη δίνει η ΚΕΔΕ
Προθεσμία μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, 27 Ιουνίου, δίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο υπουργείο Εσωτερικών για να καταθέσει τη νομοθετική πρόταση που θα επιλύει το θέμα με τους συμβασιούχους των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων, που έχει προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την απόφαση αυτή έλαβε η ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, το οποίο είναι σε εξέλιξη.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή κι όλων των προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Ελλάδας (ΠΕΔΕ) για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το κλείσιμο των δήμων.
 
Κλιμακώνουν τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι εργαζόμενοι του νομού Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική των παράταση των συμβάσεων τους.
Για σήμερα, έχουν προγραμματίσει καταλήψεις σε όλους τους χώρους εργασίας, αμαξοστάσια, ΣΜΑ, εποπτείες των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης και αποχή το Σαββατοκύριακο από τα καθήκοντα καθαριότητας.
Εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη.
Οι κάδοι σε αρκετές περιοχές έχουν αρχίσει να γεμίζουν, ενώ προβληματισμός επικρατεί στους δημάρχους δεδομένου ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες άνοδο της θερμοκρασίας και υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Σημειώνεται, πως καθημερινά, μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης, συσσωρεύονται πάνω από 400 τόνοι σκουπιδιών. Ήδη, μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα, τα απορρίμματα στον κεντρικό δήμο αγγίζουν τους 850 τόνους, με το πρόβλημα της καθαριότητας να είναι πιο έντονο στο κέντρο της πόλης.
Μετά από τέσσερις μέρες που έχει σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών στη Λάρισα, λόγω της κατάληψης στην οποία έχουν προχωρήσει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο, η εικόνα με τα βουνά των σκουπιδιών κυρίως στο κέντρο της πόλης είναι πλέον άσχημη και ενοχλητική.
Είναι γεγονός ότι στις εκτός κέντρου περιοχές είναι ακόμα ανεκτή, καθώς φαίνεται ότι η πλειοψηφία των δημοτών κρατάει κατά το δυνατόν τα απορρίμματα μακριά από τους κάδους, στο κέντρο όμως η κατάσταση είναι το πρωί της Πέμπτης είναι αποπνικτική. Δεν είναι βέβαια μόνο η εικόνα των βουνών των σκουπιδιών, αλλά και η έντονη μυρωδιά που ενοχλεί, όσο και τα διάφορα έντομα που πετούν ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών.
Αν μη τι άλλο, το πρόβλημα που εντοπίζεται από αυτή την απεργία στους Αγίους Αποστόλους, λίγα μέτρα από την παραλία, είναι τεράστιο, γράφει το flashnews παραθέτοντας και φωτογραφίες από τον χώρο.