Κοινωνικό μέρισμα: Στο taxisnet οι αιτήσεις των δικαιούχων

Σήμερα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα και εντός των επόμενων ημερών οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται.

Ήδη στο taxisnet έχει διαμορφωθεί μια ειδική φόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα όπου υπάρχουν πολλά από τα στοιχεία προσυμπληρωμένα και οι δικαιούχοι θα κληθούν να συμπληρώσουν μόνο τα πεδία που θα τους ζητούνται.

Για την αίτηση οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος θα πρέπει να μπουν στην σελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ακολούθως θα κάνουν «κλικ» εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης τα ποσά θα διανεμηθούν ως τα Χριστούγεννα.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα

 

Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για τη διανομή του ποσού, αλλά θέλουν τα χρήματα να πάνε σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη βάση αυτή συζητούν με την κυβέρνηση το να προστεθούν πρόσθετα «φίλτρα» ώστε η επιλογή των δικαιούχων να είναι η δικαιότερη δυνατή.

Ένα από τα υπό εξέταση θέματα είναι εάν θα ληφθεί υπόψη το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα. Εάν ληφθεί το τεκμαρτό, τότε πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα λάβουν πολύ χαμηλότερο επίδομα. Ένα άλλο θέμα σχετίζεται με το εάν η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει ανά φορολογική δήλωση των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ή ανά νοικοκυριό. Το θέμα των φιλοξενούμενων γονιών ή παιδιών είναι εκκρεμές και όλα δείχνουν πως δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα και οι φιλοξενούμενοι.

Τα ελάχιστα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται σε 3.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 9.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο και 25% για κάθε παιδί.
Αντίστοιχα, το ελάχιστο ποσό μερίσματος είναι 250 ευρώ, 350 ευρώ και 450 ευρώ, προσαυξανόμενο και αυτό κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.

Ο άγαμος θα πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία να μην ξεπερνά συνολικά τα 120.000 ευρώ, ενώ για κάθε πρόσθετο μέλος στην οικογένεια το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ.

Τέλος, το κριτήριο καταθέσεων, θα είναι έως 9.000 ευρώ για ένα άτομο, προσαυξανόμενο κατά 50% για έγγαμους χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί.

 

πηγη: www.cnn.gr