Ο ΕΦΚΑ κατάσχει πρώτη κατοικία! Στο στόχαστρο γυναίκα με χρέη στο ΙΚΑ

Σε κατάσχεση πρώτης κατοικίας προχωράει ο ΕΦΚΑ. Η γυναίκα από τον Εύοσμο που εργάζεται ως κοτοραπτού έχει συνολικά χρέη στο ΙΚΑ αξίας 65.000. Το σπίτι της ένα δυάρι 64 τετραγωνικών μέτρων θα πλειστηριαστεί για 34.000, όπως είναι η εκτίμηση.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη κάτω από τις 300.000 ευρώ ο ΕΦΚΑ προχώρησε κανονικά.

Στην περίπτωση αυτή εκτός από το γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις πάνε στο… βρόντο, αποδεικνύεται και το παράλογο των πλειστηριασμών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η αξία του ακινήτου που βγαίνει στον πλειστηριασμό είναι σχεδόν η μισή σε σχέση με το χρέος. Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα ακίνητο το οποίο το οποίο έχει αγοραστεί με δανειοδότηση.

Σε αυτή την περίπτωση και παρά το γεγονός ότι το δάνειο εξυπηρετείται μετά από ρύθμιση η τράπεζα θα πρέπει να “κλείσει” το δάνειο και να κάνει απαιτητό ολόκληρο το υπόλοιπο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει ο πλειστηριασμός τα περισσότερα από τα χρήματα δεν θα πάνε στον ΕΦΚΑ αλλά στην τράπεζα…

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται ότι σώζει την 62χρονη γυναίκα είναι το γεγονός ότι η υπόθεση πήρε δημοσιότητα και φαίνεται ότι ο πλειστηριασμός παγώνει, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαδάκης στην εκπομπή του.

62χρονη χάνει το σπίτι της για χρέη στο ΙΚΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο ΕΦΚΑ, στις 3 Οκτωβρίου, προχώρησε στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας της- στην οποία μεγαλώνει μόνη της ανάπηρο παιδί της, ένα δυαράκι 64 τ.μ. σε μία λαϊκή περιοχή, στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης αξίας μόλις 34.000 ευρώ.

Η 62χρονη, που εργαζόταν από την ηλικία των 12 ετών, κατάφερε να δημιουργήσει μια ατομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα μια οικοτεχνία στον κλάδο της ένδυσης. Ωστόσο κατά την πρώτη κρίση των τελών της δεκαετίας του ’90 δημιούργησε οφειλές στο ΙΚΑ, τις οποίες κάλυπτε όπως μπορούσε.

Η δεύτερη περίοδος προβλημάτων προέκυψε το 2007-2008, όταν η χώρα εισερχόταν στην κρίση, όμως η ίδια εξακολουθούσε να καταβάλλει μεγάλο τμήμα των οφειλών της, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιδείξει καλό πρόσωπο και να μην αδιαφορήσει για τα χρέη της προς το ΙΚΑ που αφορούσαν εισφορές για εργαζομένους της.

Η κρίση των τελευταίων ετών, όμως, την οδήγησε σε ασφυξία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξοφλήσει τα τελευταία 32.000 ευρώ από τις οφειλές της, οι οποίες με τις προσαυξήσεις ανήλθαν σε 63.898 ευρώ.

Σήμερα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», προσπαθεί καθημερινά να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της διότι, έχοντας οφειλές στο πρώην ΤΕΒΕ, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και πρέπει να κερδίζει τα προς το ζην για να μπορέσει να επιβιώσει η ίδια και το ένα της παιδί που έχει αναπηρία και το βοηθά οικονομικά.

Κάπως έτσι, τον Οκτώβριο του 2017 κατασχέθηκε η πρώτη κατοικία της, ένα σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης 64 τ.μ., αξίας μόλις 34.000 ευρώ, όπως αποδεικνύει και το κατασχετήριο από το Περιφερειακό ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης και τον τοπικό ΕΦΚΑ που της επιδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η οφειλέτρια μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση διότι το σπίτι το απέκτησε με δάνειο, αποτελεί την κύρια κατοικία της και το εξυπηρετεί με ρύθμιση, ενώ το ίδιο κάνει και με τα χρέη στην Εφορία, μια που είναι ενταγμένη στις 100 δόσεις.

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται την κατάσχεση

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ επιβεβαιώνει ότι έχει προχωρήσει στην κατάσχεση, η οποία άλλωστε αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα». Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε αρμοδίως, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. Ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις για να μην χάσει ο Οργανισμός τα οφειλόμενα.

πηγη: www.madata.gr