Οι 29 ώρες του Μακρόν στην Αθήνα. Το τριπλό μήνυμα για μεταρρυθμίσεις, χρέος και ΔΝΤ

Σε ένα απολογισμό των 29 ωρών παραμονής του Γάλλου προέδρου η αίσθηση που απέμεινε είναι ότι ο Μακρόν στοχεύει ψηλά για το ρόλο του στα ευρωπαϊκά πράγματα, ότι λειτουργεί ως μοχλός και τέλειο άλλοθι για τη μεταστροφή Τσίπρα σε υπερασπιστή των επενδύσεων και ότι οι αυξημένες προσδοκίες για στήριξη των ελληνικών επιδιώξεων που σχετίζονται με το χρέος και την σχέση με το ΔΝΤ δεν είναι και τόσο δικαιολογημένες.

Ο Μανουέλ Μακρόν στήριξε θερμά προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαίροντας την τόλμη του και την αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι πρέπει να συνεχιστούν και πως η Αθήνα δεν έχει τελειώσει με αυτές.

Η μεγάλη στιγμή των επιδιώξεων Μακρόν ήταν η  Πνύκα

Η μεγάλη στιγμή για το ταξίδι και τις επιδιώξεις του Γάλλου Προέδρου ήταν η ομιλία στην Πνύκα όπου ανέπτυξε το μανιφέστο του για την «Νέα Ευρώπη».

Από την Πνύκα είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις και στο οικονομικό μοντέλο που προκρίνει. Το περιεχόμενο των οποίων  δεν έτυχε και της θερμότερης υποδοχής από το Βερολίνο.

Η στήριξη Μακρόν το τέλειο άλλοθι για τον Τσίπρα των επενδύσεων

Με φιλοφρονήσεις και αναγνώριση των  προσπαθειών ο Γάλλος πρόεδρος δεν έπαψε λεπτό να δείχνει τη στήριξη του στην Ελλάδα ως επενδυτική ευκαιρία. Εξάλλου το ίδιο έδειχνε και η ισχυρή επιχειρηματική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε.

Το τέλειο άλλοθι για τη μεταστροφή του Ελληνα πρωθυπουργού υπέρ των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε στη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες στο Σταύρος Νιάρχος «θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της ομάδας που θα υποδέχεται τις επενδύσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος για τομές και μεταρρυθμίσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος καλώντας τους Γάλλους επιχειρηματίες να πουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα ή τι τους εμποδίζει να επενδύσουν.

Όπως είπε, η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό «και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».

Το τριπλό μήνυμα για μεταρρυθμίσεις, χρέος και ΔΝΤ

Ο Μακρόν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης στο Μαξίμου κωδικοποίησε και τις θέσεις της Γαλλίας σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα , το ρόλο του ΔΝΤ και το θέμα του χρέους.

Είπε στον πρωθυπουργό και -το επανέλαβε αρκετές φορές στη συνέχεια – ότι  Αθήνα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Το ΔΝΤ να μην θέσει νέες απαιτήσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα και το Eurogroup να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το ελληνικό χρέος. Εξάλλου σε συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ ο γάλλος πρόεδρος ήταν πιο σαφής: « Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».

Ο Μανουέλ Μακρόν έστειλε πάντως τη συζήτηση για το θέμα του χρέους το 2018.   «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα με μιας, το ζήτημα αυτό θα το δούμε το 2018…».

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο  η Ελλάδα να χρειασθεί μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, το 2018, ένα νέο πρόγραμμα, ο κ. Μακρόν είπε ότι «η Ελλάδα, φυσικά και μπορεί να χρειασθεί μια τέτοια βοήθεια, η ΕΕ έχει πλέον τον ESM, και αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως δείχνει ο κ. Τσίπρας, θα επιδειχθεί και η έμπρακτη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων με επενδύσεις, όπως κάνω εγώ σήμερα…».

Ο Μακρόν έφυγε η τρίτη αξιολόγηση έρχεται

Η όποια προσπάθεια θετικής επικοινωνιακής διαχείρισης από το Μαξίμου αποδυναμώθηκε πριν τροχοδρομηθεί καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάει την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup. Εκεί θα εξεταστούν στοιχεία  και δεδομένα γαι το ελληνικό πρόγραμμα και την έναρξη της γ’ αξιολόγησης.

 

thetoc