Πάνω από 1,5 εκατ. λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν σε πλοίο στο Ηράκλειο

Στον εντοπισμό και στην κατάσχεση 1.557.200 πακέτων λαθραίων τσιγάρων προχώρησαν λιμενικοί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ειδικότερα τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου το πλήρωμα του περιπολικού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ΠΑΘ 090 εντόπισε το φορτηγό πλοίο «GOLENDRI», σημαίας Τανζανίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, να πλέει χωρίς να έχει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.).

Άμεσα και υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου το πλοίο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πλοίο σταμάτησε σε απόσταση 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές των Σφακίων Κρήτης. Ταυτόχρονα, μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ του Π.Α.Θ. 090, εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το «GOLENDRI». Το ταχύπλοο έδεσε δίπλα στο πλοίο και ξεκίνησε μεταφόρτωση χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα. Παράλληλα εντοπίστηκαν τέσσερα φορτηγά οχήματα στη ξηρά, στα οποία επρόκειτο να μεταφορτωθούν τα λαθραία τσιγάρα.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του Π.Α.Θ. 090, το ταχύπλοο σκάφος και τα φορτηγά οχήματα στη ξηρά τράπηκαν σε φυγή, ενώ το φορτηγό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό την διαφυγή του.

Τα τέσσερα φορτηγά οχήματα, καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκφόρτωσης εγκαταλείφθηκαν στην ξηρά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν. Το Π.Α.Θ. 090 καταδίωξε το φορτηγό πλοίο και στελέχη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν έφοδο (ρεσάλτο), προκειμένου να συλλάβουν το πλήρωμα και να ακινητοποιήσουν το πλοίο πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε.

Ακολούθως το φορτηγό πλοίο οδηγήθηκε στο λιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μετά από έρευνα που διενεργήθηκε στα αμπάρια του πλοίου, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1.557.200 πακέτα τσιγάρα, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών για την ποσότητα αυτή των λαθραίων τσιγάρων, ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94 ευρώ.»

Το «GOLENDRI», είχε αποπλεύσει από το λιμένα «Μπαρ» του Μαυροβουνίου με δηλωθέντα προορισμό το λιμένα «Τομπρούκ» της Λιβύης.

Πλοίο και τσιγάρα κατασχέθηκαν στο λιμένα Ηρακλείου, ενώ συνελήφθησαν τα έξι μέλη πληρώματος, ουκρανικής υπηκοότητας, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών συνεχίζονται.

Οι συλληφθέντες, μαζί με τον φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρόκειται να προσαχθούν πρωινές ώρες αύριο Κυριακή στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση παρουσιάζει ομοιότητας με εκείνη του φορτηγού πλοίου που βρίσκεται στην Παλαιόχωρα Κρήτης. Και στις δυο περιπτώσεις τα σκάφη είναι ίδια περίπου 35 – 40 μέτρων, με ουκρανικά πληρώματα (6 – 7 ατόμων), είχαν χαράξει την ίδια πορεία ξεκινώντας από το Μαυροβούνιο και εντοπίστηκαν στην Κρήτη ενώ είχαν τεθεί από καιρό στο «μικροσκόπιο» των λιμενικών μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

πηγη://news.in.gr