Πόση ώρα μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή ανάλογα με την ηλικία του
Μοιάζει πραγματικά δύσκολο να περιορίσει κανείς τον χρόνο που περνάει ένα παιδί μπροστά στον υπολογιστή, το laptop και το tablet. Είναι όμως αναγκαίο, αφού αν το αφήσεις πάνω τους είναι ικανά να μην ασχοληθούν με τίποτα άλλο παρά μόνο με αυτό. Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά όταν τους παίρνεις το tablet ξεσπούν σε κλάματα που πολύ δύσκολα μαζεύονται. Δεν γίνεται όμως, όσο δυσάρεστο και αν είναι κάτι τέτοιο- να αφήσεις ανεξέλεγκτο τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη.
Ένα βρέφος δεν επιτρέπεται να εκτίθεται σε οθόνη –περιλαμβανομένης και της τηλεόρασης. Ένα νήπιο μόνο για 15 με 30 λεπτά αυστηρά. Ένα παιδί στις πρώτες τάξεις του σχολείου, μπορεί να έχει 30-45 λεπτά ελεύθερης πρόσβασης στον υπολογιστή ή το tablet και λίγο ακόμα έξτρα χρόνο αν πρέπει να κάνει σε αυτά εργασίες του σχολείου. Ένας μαθητής Γυμνασίου μπορεί να περάσει 1 ώρα στον υπολογιστή και όσο χρειάζεται για ασκήσεις του σχολείου, ενώ ένας μαθητής του Λυκείου 2 ώρες και έξτρα χρόνο για πράγματα που πιθανόν πρέπει να κάνει και σχετίζονται με τα μαθήματά του.
Σήμερα όπου τα περισσότερα παιδιά στην εφηβεία έχουν το δικό τους smartphone, είναι ίσως αδύνατον να ελέγξεις ή να περιορίσεις την έκθεσή τους σε κάποια οθόνη. Πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τουλάχιστον στο σπίτι θα πρέπει να είσαι χαλαρή. Κάνε σαφές από την αρχή πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους με το tablet ή τον υπολογιστή, όποιας ηλικίας και αν είναι. Όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα και χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και για τις σχολικές εργασίες, φρόντισε να ξέρεις τι χρόνο χρειάζονται στην πραγματικότητα. Πιθανόν κάποια φορά θα χρειαστούν λίγο πιο πολύ χρόνο για να τελειώσουν την εργασία τους και θα ήταν λάθος να τα κόψεις απ’ αυτό.
Σημαντικό είναι επίσης να κρατάς εσύ χρόνο και να φροντίσεις ώστε ανακοινώνεις το «τέλος χρόνου» να το κάνεις χαριτωμένα και όχι αυστηρά και εκνευριστικά. Θα λειτουργούσε εντελώς λάθος κάτι τέτοιο και δεν το θέλεις!