Πότε αλλάζουν τα πρώτα δόντια τα παιδιά;

Πότε αλλάζουν τα πρώτα δόντια τα παιδιά;

Όταν γεννιούνται τα μωρά, τα δόντια τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέσα στις γνάθους.

Η πρώτη «σειρά» δοντιών που ονομάζονται νεογιλά συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται στην ηλικία των 6 μηνών.Στην ηλικία των 6 ετών τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να «πέφτουν» για να δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα. Τα πρώτα που «πέφτουν» είναι οι νεογιλοί κάτω κεντρικοί τομείς. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοιεπίσης εμφανίζονται στην ηλικία των 6 ετών πίσω από όλα τα νεογιλά δόντια.Στην ηλικία των  7-8 ετών όλοι οι μόνιμοι κάτω τομείς έχουν κάνει την εμφάνιση τους ξεκινώντας από τους κεντρικούς.

Στην ηλικία των 8 ετών όλοι οι μόνιμοι τομείς έχουν εμφανιστεί και αναπτύσσονται.

Στην ηλικία των 9 ετών εμφανίζονται οι μόνιμοι κάτω κυνόδοντες, ενώ οι νεογιλοί πρώτοι γομφίοι αρχίζουν να πέφτουν και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι πρώτοι προγόμφιοι.

Στην ηλικία των 10 ετών οι νεογιλοί δεύτεροι γομφίοι αρχίζουν να «πέφτουν» και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι δεύτεροι προγόμφιοι.

Στην ηλικία των 11 ετών οι νεογιλοί άνω κυνόδοντες και δεύτεροι γομφίοι «πέφτουν» και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι άνω κυνόδοντες και άνω δεύτεροι προγόμφιοι αντίστοιχα.

Στην ηλικία των 12 ετών όλα τα νεογιλά δόντια έχουν «πέσει». Τότε εμφανίζονται οι μόνιμοι δεύτεροι γομφίοι.

Στην ηλικία των 13 ετών θα πρέπει να βρίσκονται στο στόμα 28 μόνιμα δόντια. Οι μόνιμοι άνω και κάτω δεύτεροι γομφίοι είναι και οι τελευταίοι που κάνουν την εμφάνισή τους πριν τους φρονιμίτες.

Αν υπάρχει αρκετός χώρος οι τρίτοι μόνιμοι γομφίοι (ή φρονιμίτες) εμφανίζονται.

Πηγή:   baby.gr