Πού και πώς θα βγάλετε το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κάρτα απεριορίστων

Σε 31 σημεία η διάθεσή του – Τι χρειάζεστε για την προσωποιημένη κάρτα – Τι ισχύει για τις ειδικές κατηγορίες

Εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν ήδη εκδοθεί τις πρώτες μέρες πλήρους εφαρμογής του νέου συστήματος κομίστρου στις συγκοινωνίες. Ενώ οι πωλήσεις προσωποποιημένων καρτών απεριορίστων διαδρομών ξεπερνά τις 2.500.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, η πώληση των «έξυπνων» καρτών (προσωποποιημένων) γίνεται σε 31 σημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι κεντρικοί σταθμοί του δικτύου της ΣΤΑΣΥ.

Να σημειωθεί όσοι διαθέτουν την προσωποποιημένη κάρτα, μπορούν να την επαναφορτίσουν από το διαδίκτυο, μέσω web banking.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι σύμφωνη με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία προβλέπει φυσική παρουσία, κατά την έκδοση, για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, διευκρινίζει ο ΟΑΣΑ.

Η αγορά των καρτών γίνεται και με τη χρήση πλαστικού χρήματος, με POS, που λειτουργούσαν και το προηγούμενο διάστημα. Η ποσότητα των POS θα διευρυνθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, από τις 5 Οκτωβρίου είναι στον αέρα η ιστοσελίδα athenacard.gr, η οποία παρέχει χρηστικές πληροφορίες γύρω από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τη δυνατότητα αίτησης για την έκδοση προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας.

Τι θα ισχύει για τους δικαιούχους εισιτηρίων των ειδικών κατηγοριών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία για τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Οι κοινωνικές πολιτικές προς όλους τους δικαιούχους (άνεργοι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ.) συνεχίζονται κανονικά, όπως και με το χάρτινο εισιτήριο. Ήδη, το 54% των επιβατών ανήκουν σε ομάδα άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Πώς θα γίνεται η έκδοση προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας

Από την ιστοσελίδα athenacard.gr, η οποία παρέχει και τις χρηστικές πληροφορίες γύρω από το ηλεκτρονικό εισιτήριο γίνεται η αίτηση για την έκδοση προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας καλείται να συμπληρώσει το «Έντυπο Προσωποποίησης», στο οποίο εισάγει το ονοματεπώνυμό του, τον ΑΜΚΑ και έναν 8ψήφιο κωδικό ασφαλείας.

Στη συνέχεια εκτυπώνει το έγγραφο με τον κωδικό άμεσης απόκρισης (Quick Response – QR Code) και προσέρχεται με αυτό, μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα (επίσημο αποδεικτικό ΑΜΚΑ, αστυνομική ταυτότητα), στα εκδοτήρια για την έκδοση της κάρτας.

Με το νέο σύστημα, η έκδοση της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας γίνεται μια φορά και για την επαναφόρτισή της, ο κάτοχος μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά, είτε τα Τερματικά Έκδοσης Καρτών, είτε την ιστοσελίδαwww.athenacard.gr, αποφεύγοντας τις ουρές στα εκδοτήρια. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

-Μείωση του χρόνου αναμονής στο εκδοτήριο για την καταχώρηση των στοιχείων,

-Δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα,

-Στην περίπτωση αγοράς προϊόντων κομίστρου, μέσω διαδικτύου, αποφεύγεται η αναμονή στο εκδοτήριο, αφού η φόρτωση του κομίστρου στη κάρτα μπορεί να γίνει σε έναν από τους αυτόματους πωλητές.

 

news