“Γκάζι” στις έρευνες για πετρέλαιο

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τις αιτήσεις της κοινοπραξίας, Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. καθώς και της εταιρείας Energean Oil & Gas, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε νέες θαλάσσιες περιοχές.

Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία ζήτησε μεγάλη έκταση που ξεκινά από τη νότια πλευρά των Χανίων προς το Λιβυκό Πέλαγος και εκτείνεται μέχρι και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Η Energean Oil & Gas, λένε πηγές, αιτήθηκε την παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνει τα «οικόπεδα» του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων με αρίθμηση 3 και 7.

Μετά την έγκριση του ΥΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο Υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

πηγη:www.newsit.gr