Στα Paradise Papers το όνομα της Μαρέβας Μητσοτάκη. Τι απαντά η ίδια

Το όνομα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers που ελήφθησαν από την γερμανική εφημερίδα SZ η οποία στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στα έγγραφα ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η υπεράκτια εταιρεία ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα»

Η εταιρεία Εternia Capital Management  ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 2010 υπό την επίβλεψη της δικηγορικής εταιρείας Appleby η οποία καταγράφεται στα μητρώα των Κέιμαν. Μέτοχοι ήταν η ίδια και ένας παλιός της συνεργάτης από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank. Ηταν η ίδια περίοδος που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύνδεσή της κ Γκραμπόφσκι με την εταιρεία δεν είναι κάτι νέο καθώς η ίδια στο βιογραφικό της αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα» δηλώνει η ίδια στο Εθνος.

Δημοσιεύματα είχαν συνδέσει την κ Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital,την  Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία, μια συμβουλευτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 από τον Κωνσταντίνο Κυρκίνη, γνωστό από τη συμμετοχή του στο e-Food. O ίδιος εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως το πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Οπως δηλώνει στο Εθνος «η Advisors δεν έχει καμια ιδιοκτησιακή σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν».

Αναφορικά με την Εternia Capital Management η κ Γκραμπόφκι είπε: «με τα διαδικαστικά ησχολούμουν ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».

Η εταιρεία διαχειριζόταν ένα fund το Voyager 360 LtD που ιδρύθηκε το 2010, ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοβαίο κεφάλαιο με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο είχε ως θεματοφύλακα την Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την JP Morgan, γεγονός που διασφάλιζε την τήρηρη των κανόνων διαφάνειας.

Η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital  το 2012.

Το 2015 η εταιρεία διαγράφηκε από τα Μητρώα

Η Eternia Capital Management διαγράφηκε από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν στις 30 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αρχεία της Appleby η εταιρεία το 2013 φαίνεται ότι χαρακτηρίζονταν «active entity», δηλαδή ενεργή, με μια σημείωση από δίπλα «non payment of fees», ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη. Και για αυτό η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη δήλωσε άγνοια αφού από τον Ιούνιο του 2012 είχε δοθεί εντολή σε συνεργάτη της που επικοινωνούσε με την δικηγορική εταιρεία να προχωρήσει στην άμεση λύση της.

Από την δικηγορική εταιρεία Appleby δηλώθηκε πως ένας δικηγόρος με μικρό όνομα Σταύρος είχε επικοινωνήσει μαζί τους για ζητήματα της εταιρείας. Το «Έθνος» επικοινώνησε με τον Σταύρο Παπασταύρου ρωτώντας τον εάν γνωρίζει την Eternia Capital Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και εάν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας. Ο ίδιος απάντησε πως: «πρόκειται για εταιρεία πελάτη μου» και πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd. (Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως η εταιρεία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη διαχειριζόταν το παραπάνω fund που ιδρύθηκε το 2010)

Ο κ. Παπασταύρου συμπλήρωσε ότι: «Επειδή στο παρελθόν, ανυπόστατα μου είχε χρεωθεί η ιδιοκτησία εταιρειών πελατών μου με τις οποίες δεν είχα ουδεμία μετοχική σύνθεση, διευκρινίζω ότι δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρείες»

Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας της MG Capital SA, μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας που είχε συστήσει η κ. Γκραμπόφσκι το 2007. Ο κύριος Παπασταύρου έμεινε στο Δ.Σ της MG έως τον Αύγουστο του 2002. Στη θέση του σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης. Το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου είχε βρεθεί στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης είχε εντοπιστεί και στα Panama Papers. Περίεργες συμπτώσεις σε ένα θέμα που σίγουρα θα έχει ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις.

 

πηγη: www.madata.gr