Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο: Ψαλίδι επιδομάτων, πλειστηριασμοί σπιτιών και μπλόκο σε απεργίες

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η αισιοδοξία πως στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM.

Ψαλίδι επιδομάτων, πλειστηριασμοί σπιτιών και μπλόκο σε απεργίες

Περικοπή επιδομάτων πολυτέκνων, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, φοροαπαλλαγές και ΔΕΗ και νέο νόμο για τις απεργίες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – μαμούθ των 600 σελίδων που θα κατατεθεί σήμερα και θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι και τις 15 του μήνα.

Τα αγκάθια

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, με το νομοσχέδιο κλείνουν τα πιο σοβαρά από τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης και μαζί με τις επιμέρους ρυθμίσεις υλοποιούνται συνολικά 50 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Οι πιο σοβαρές από τις ρυθμίσεις που έρχονται αφορούν:

* Τον νέο χάρτη των οικογενειακών επιδομάτων ο οποίος αυξάνει το βοήθημα για τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά αλλά χαμηλώνει το κατώφλι για τα επιδόματα των πολυτέκνων.

* Ο νέος νόμος για την προκήρυξη απεργιών που θα αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία στο 50% συν ένα. Η διάταξη είχε κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά είχε αποσυρθεί άρον άρον εν μέσω αντιδράσεων. Τώρα, όμως, όχι μόνο θα κατατεθεί αλλά και θα ψηφιστεί, αφού οι θεσμοί δεν συζητούν καν αναβολή.

* Διατάξεις με τις οποίες θεσμοθετείται η πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με διαγωνισμούς που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ίδια η επιχείρηση και να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος του 2018.

* Διατάξεις οι οποίες θα επεκτείνουν τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο, μέτρο το οποίο μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρεί να αναβάλει για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

* Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων για κατάργηση φοροαπαλλαγών οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Εκθεση συμμόρφωσης

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε επίσης ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που μένουν ανοιχτά αλλά χρειάζονται μόνο επιμέρους ρυθμίσεις (υπουργικές αποφάσεις) θα ολοκληρωθούν πριν από τις 18 του μήνα οπότε η EE θα πρέπει με τη σειρά της να έχει συντάξει και την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία θα κρίνει και την τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Αισιοδοξία

Νωρίτερα χθες κυβερνητική πηγή εξέφρασε αισιοδοξία ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μετά το κύμα στοχευμένων παροχών της κυβέρνησης τις προηγούμενες εβδομάδες, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπάρχει «γκρίνια», η οποία όμως δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις, αφού υπάρχει το απαραίτητο «δημοσιονομικό περιθώριο».

Επόμενο ραντεβού με τους δανειστές θα είναι την Πέμπτη όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup. Εκεί θα πρέπει να πείσει ότι και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κανονικά χωρίς αλλαγές μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα αλλά και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θα κλείσουν εντός της προθεσμίας.

με πληροφορίες από τον ελεύθερο τύπο

 

www.madata.gr