Τέλος ο ΕΝΦΙΑ, επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Με καθυστέρηση δυόμισι ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επανατοποθετείται στο θέμα της αντικατάστασης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), η εφαρμογή του οποίου θα εξαρτηθεί από το εάν οι αρμόδιες επιτροπές κατορθώσουν να επιφέρουν την πολυπόθητη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αξίες πώλησης των ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ισχύσουν από το 2018.

«Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της Prodexpo την Τετάρτη (18/10/2017).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ζητούμενο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ παραμένει είναι η εξίσωση μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών στα ακίνητα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέπει στην εισροή «ζεστού» χρήματος στον κρατικό κορβανά, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος ύψους 3,2 δισ. ευρώ που αξιώνουν οι δανειστές ως βεβαιωμένα έσοδα.

πηγη: www.newsbomb.gr