Τσίπρας: Μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ στην Ενέργεια

Θεσσαλονίκη

Η κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, η ηλεκτρική και διαδικτυακή διασύνδεση των τριών χωρών, καθώς και η επίλυση του Κυπριακού, απασχόλησαν μεταξύ άλλων την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι δυνατότητες στον τομέα της Ενέργειας είναι μεγάλες δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης των τριών χωρών.

«Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση [..] και βεβαίως εξέρχεται με τη συμπαράσταση των χωρών που σε συνεργασία με την Ελλάδα προσβλέπουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» είπε ο πρωθυπουργός.

Η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, καθώς τα πιθανά νέα κοιτάσματα στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, δίνουν μια ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, είπε.

Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό,  και το Κυπριακό, ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Από την πλευρά του, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της τριμερούς συνόδου που πραγματοποιείται για τρίτη φορά: «Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, την ιδέα του East Med «που θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση». Αναφέρθηκε στη συνεργασία στο επίπεδο των νέων ιδεών, την καινοτομία, το επιχειρείν «επ’ ωφελεία όλων των πολιτών μας».

Και οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν και στη ναζιστική θηριωδία εις βάρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Νετανιάχου, υπήρχε «χωνευτήρι» των θρησκειών του χριστιανισμού, του μουσουλμανισμού και του ιουδαϊσμού.

Για τον αγωγό East Med

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό East Med, ο οποίος -εφόσον τελικά προχωρήσει- θα μεταφέρει αέριο από τα γιγάντια κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας (σσ: με προβλεπόμενη δυναμικότητα, υπό προϋποθέσεις έως και 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως), η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο -για το οποίο οι μελέτες βιωσιμότητας έχουν ολοκληρωθεί- είναι όχι απλά είναι βιώσιμο, αλλά υπάρχουν και ερωτήματα ως προς το αν ο αγωγός θα είναι επαρκής για να εξυπηρετήσει το κοίτασμα αερίου (ή θα χρειαστούν πρόσθετες υποδομές). Για το έργο υπάρχει, όπως επιβεβαιώθηκε ενδιαφέρον και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπογραφή της συμφωνίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στα τέλη του 2017.

Interconnector και οπτική ίνα

Σχετικά με τον ΕuroAsia Interconnector, το καλώδιο προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πρότασή της να δεχτεί το καλώδιο και οπτική ίνα, με επιπλέον κόστος 10%, ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η οπτική ίνα να ενσωματωθεί ακόμη και στον East Med.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί για το έργο χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, ενώ έχουν γίνει και όλες οι μελέτες βιωσιμότητας. Το έργο βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο και πλέον πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση της συγκρότησης κοινοπραξίας επενδυτών και εφαρμογής, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Εμπορικές συναλλαγές

Στον υπερτριπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε αυτές να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ σήμερα, στοχεύουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς των φαρμάκων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των ειδών υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού. Παράλληλα, ως στόχος τίθεται η αύξηση των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των λιπασμάτων και του τουρισμού, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του real estate, καθώς ήδη πολλοί Ισραηλινοί αγοράζουν κατοικίες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας και το καθεστώς χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής στην ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου επισήμανε ότι το Ισραήλ θεωρεί εαυτόν ως εκτός των ΗΠΑ «Κοιλάδα του Πυριτίου» (Silicon Valley) και κάλεσε την Ελλάδα να συνεργαστεί σε αυτό το πεδίο με τη χώρα του, η οποία έχει ενισχυμένη κουλτούρα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Τόνισε δε ότι αρμόδια αρχή γι αυτά τα θέματα στο Ισραήλ είναι η Υπηρεσία Καινοτομίας, με την οποία οι ελληνικές αρχές θα είναι σε συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Συνεργασία σε δίκτυα και έρευνα

Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, συζητήθηκε η ανάπτυξη διμερών συνεργασιών στον τομέα της αξιοποίησης των δημόσιων και ανοιχτών δεδομένων, του Ιντερνετ των Πραγμάτων και των δικτύων πέμπτης γενιά για την κινητή τηλεφωνία, καθώς και η δημιουργία δικτύων οπτικών ινών, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ πόλεων και δήμων στις εφαρμογές smart cities κι η ανταλλαγή μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Μάλιστα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για αδερφοποιήσεις μεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων των δύο χωρών, καθώς και για την ενεργοποίηση προγράμματος καθοδήγησης -mentoring- Eλλήνων, που θα εργάζονται εντός ισραηλινών επιχειρήσεων και αφότου εκπαιδευτούν πάνω στην ισραηλινή τεχνογνωσία, θα επιστρέφουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ιδρύσουν στην πατρίδα τους τις δικές τους εταιρείες.

Στο τραπέζι βρέθηκαν επίσης θέματα περιβάλλοντος, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται στις μικρές μεταφερόμενες μονάδες αφαλάτωσης, στις οποίες το Ισραήλ έχει τεχνογνωσία σε αυτή την τεχνολογία, εξαιρετικής σημασίας για τα ελληνικά νησιά).

Συζητήθηκαν τέλος ζητήματα συνεργασίας μεταξύ της Διασποράς των δύο χωρών, αλλά και ανάπτυξης κοινών πρότζεκτ πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ://news.in.gr