Ξεκίνησαν τα μπλόκα οι αγρότες. Τα σημεία που θα παραταχθούν τα τρακτέρ

Ξεκίνησαν τα μπλόκα. Οι αγρότες άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ και ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις.

Μπλόκα σε οδικούς άξονες αρκετών περιοχών της χώρας ετοιμάζονται να στήσουν οι αγρότες με τα «κόκκινα» τρακτέρ του θεσσαλικού κάμπου να δίνουν και το 2018 τον ρυθμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η αρχή έγινε χθες Δευτέρα, με τους αγρότες της Καρδίτσας, να βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα στον Οδικό Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, στο ύψος του Δέλτα.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πλευρικά και στις δύο κατευθύνσεις της εθνικής οδού και η Αστυνοµία έδωσε εντολή να κλείσουν στο σηµείο και τα δύο ρεύµατα κυκλοφορίας µε αποτέλεσµα τα διερχόµενα οχήµατα να βγαίνουν υποχρεωτικά σε προηγούµενους κόµβους. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα τρακτέρ που βρίσκονται στο σηµείο ξεπερνούν τα 300.

«Το πρώτο µπλόκο στήθηκε στην Καρδίτσα και από αύριο θα αρχίσουν να εξαπλώνονται», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας και πρόσθεσε ότι η κάθοδος των αγροτών στους δρόµους είναι απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στην οποία µετέχουν 14 οµοσπονδίες. Για νέο κύκλο κινητοποιήσεων µε δυναµικό τρόπο και µε µπλόκα έκανε λόγο ο γραµµατέας της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. «Η Καρδίτσα δίνει ένα µήνυµα σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγρότες ότι θα πρέπει να βγούµε για να διεκδικήσουµε λύσεις σε όλα τα µεγάλα προβλήµατα που µας απασχολούν, τα οποία δεν µας επιτρέπουν ούτε να ζήσουµε ούτε να καλλιεργήσουµε τα χωράφια µας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από σήμερα Τρίτη θα αρχίσουν να εξαπλώνονται και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου. Αύριο, αναμένεται να βγουν οι αγρότες των Τρικάλων στο Μεγαλοχώρι. Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα προετοιμάζουν την ίδια μέρα και οι αγροτικοί σύλλογοι στη Μαγνησία (Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού – Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού) στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Για την Πέμπτη, απόφαση για μπλόκο στα Πραιτώρια έχουν πάρει οι αγρότες του Ηρακλείου, ενώ συγκέντρωση οργανώνουν και στην Κουλούρα οι παραγωγοί της Ημαθίας. Την ίδια ημέρα, οι αγρότες της Λάρισας αναμένεται να στήσουν το μπλόκο τους στον κόμβο του Πλατυκάμπου και όχι σε εκείνον της Νίκαιας, όπως κάθε χρόνο. Στην Πελοπόννησο, τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης θα παρατάξουν τα μηχανήματά τους στον σταθμό της Μεσσήνης.

Την Παρασκευή τη “σκυτάλη” θα πάρουν τα Χανιά (θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς), το Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες) και η Άρτα, όπου οι αγρότες της περιοχής προετοιμάζουν συλλαλητήριο για τις 10 το πρωί, στη γέφυρα της Άρτας.

Το Σάββατο έχει αποφασιστεί μπλόκο στον δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου, μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στις 11 το πρωί, από τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Την Κυριακή, στον αγώνα μπαίνουν και οι Αγροτοκτηνοτρόφοι της Βαλαώρας Ευρυτανίας, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι, ενώ στην Κοζάνη πιθανώς θα στήσουν μπλόκο στη γέφυρα των Σερβίων. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, παίρνοντας θέση στον κόμβο Αντιγόνου.

Την ερχόμενη Δευτέρα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Φθιώτιδας αναμένεται να στήσει μπλόκα σε Ανθήλη και Δομοκό. Η Κορύφωση των κινητοποιήσεων αναμένεται στις 3 Φεβρουαρίου, οπότε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της έκθεσης Agrotica.

Στα βασικά αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η μείωση του κόστους παραγωγής και της τιμής του πετρελαίου, το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών αλλά και η ασφάλιση της παραγωγής τους στον ΕΛΓΑ, το ζήτημα των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ

 

 

madata