Ξηλώνονται όλοι οι σταθμοί των διοδίων – Δείτε από πότε

Στα «σκαριά» είναι πλέον το σχέδιο του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, το οποίο προβλέπει έως το τέλος του 2019 την αποξήλωση της πλειονότητας των σταθμών διοδίων από τους εθνικούς δρόμους, για να υλοποιηθεί η εφαρμογή του συστήματος αναλογικής χρέωσης, μέσω της εγκατάστασης δορυφορικών διοδίων.

 

Η υπουργική πρόταση προβλέπει – μεταξύ άλλων – την εγκατάσταση συστήματος δορυφορικής τεχνολογίας για την οπτική αναγνώριση των πινακίδων σε όλο το εθνικό δίκτυο. Αυτή η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε δραστική περικοπή (άνω του 50%) του συνολικού προσωπικού που εργάζεται μέχρι και σήμερα στους σταθμούς των διοδίων και αριθμεί ήδη συνολικά 3.360 άτομα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το newmoney.gr, το σχετικό σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί, μέσω της προκήρυξης διαγωνισμού ύψους 400,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2018 και κινείται στη λογική της κρατικοποίησης του ταμείου των διοδίων που έως και σήμερα βρίσκεται στη δικαιοδοσία της εκάστοτε παραχωρησιούχου εταιρείας ξεχωριστά.

Ως διαχειριστής του νέου ταμείου, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα είναι η νεοπαγής Υπηρεσία Οδικών Τελών, η οποία θα έχει ενισχυμένες εξουσίες κι αρμοδιότητες, με γνώμονα την τροπολογία Σπίρτζη.

Υπενθυμίζεται πως το πάλαι ποτέ Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) είχε διακόψει τη λειτουργία του αιφνιδίως το 2013 με τροπολογία που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από ένα πόρισμα – «φωτιά» των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έκανε λόγο για «όργιο» διαφθοράς στο φορέα.

Κατά τα λοιπά, η νεα Υπηρεσία Οδικών Τελών φημολογείται ότι θα στελεχωθεί με προσωπικό που προγραμματίζεται να ξεπεράσει τα 400 άτομα ενώ θα αναλάβει την είσπραξη, την εκκαθάριση και την απόδοση στους ιδιώτες των διοδίων κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους και πρωτίστως τις τράπεζες.

Παράλληλα η νέα υπηρεσία, θα εποπτεύσει το σύνολο των οδικών έργων της χώρας με δικό της προσωπικό και θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Υποδομών. Η ίδια θα διαχειριστεί και λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύσσει το υπουργείο στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: newsbomb.gr