Σοκάρουν οι εικόνες από την οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα. Βιντεο
Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στις ακτές της Σαλαμίνας, που έχει προκαλέσει η διαρροή τόνων καυσίμων, έπειτα από τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» τα ξημερώματα της Κυριακής, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό. Κι ενώ τα συνεργεία δίνουν «μάχη» για την απορρύπανση της περιοχής, σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες για τα αίτια της βύθισης του πλοίου, με την δήμαρχο Σαλαμίνας να λέει πως στο δεξαμενόπλοιο υπήρχε ρήγμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Fos petroleum να το διαψεύδει κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας πως το «Αγία Ζώνη» ήταν αξιόπλοο.
Η ρύπανση εκτείνεται σε μια περιοχή μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνόσουρας και Σεληνίων, όπως είπε η Δήμαρχος του νησιού Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον Σαρωνικό σε περίπτωση που αλλάξει φορά ο άνεμος.
Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα μετά τη ρύπανση που δημιούργησε η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου με 2.570 τόνους καύσιμα.
Όπως έκανε γνωστό η ίδια, ο Δήμος πρόκειται να προβεί σε νομικές ενέργειες, για να αποδοθούν ευθύνες και να ζητηθούν αποζημιώσεις, καθώς όπως κατήγγειλε, στο συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο ήταν παλιό, υπήρχε ρήγμα, ενώ είναι άγνωστο αν είχε περάσει από νηογνώμονα κι αν είχε ελεγχθεί. «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σκάφη που αράζουν κοντά στις ακτές μας και περικυκλώνουν τη Σαλαμίνα. Από δω και πέρα πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να προλαμβάνουμε, όχι να αντιμετωπίζουμε», τόνισε.
Το πλοίο δεν είχε κανένα ρήγμα, απαντά η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Το πλοίο δεν είχε κανένα ρήγμα, τόνισε κατηγορηματικά μιλώντας στο CNN Greece η νομική σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Fos petroleum, Χριστίνα Σφαέλλου, εκφράζοντας μάλιστα την απορία της για το «πώς η δήμαρχος Σαλαμίνας δημοσιοποιεί τέτοιες πληροφορίες χωρίς να είναι γνώστης».
Το πλοίο ήταν καθ΄ όλα αξιόπλοο, ξεκαθάρισε η κα Σφαέλλου, προσθέτοντας πως τα πιστοποιητικά του ήταν όλα εν ισχύ, είχε ελεγχθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές, γι’αυτό και εκτελούσε ταξίδια μέσα στην θαλάσσια περιοχή του Πειραιά.
Τα αίτια της βύθισης παραμένουν ακόμη άγνωστα για όλους μας, ούτε η κυρία δήμαρχος μπορεί να τα γνωρίζει, ούτε η εταιρεία, ούτε κανείς άλλος, τόνισε η νομική σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες της πραγματογνωμοσύνης, τότε θα μάθουμε όλοι τι ακριβώς έφταιξε.
Δήμαρχος Σαλαμίνας: Το μαζούτ κοντεύει να φτάσει στο δρόμο
Κάνοντας λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή, με τη ρύπανση να κοντεύει να φτάσει στο Πέραμα, η δήμαρχος Σαλαμίνας περιέγραψε την κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στις ακτές του νησιού:
«το μαζούτ έχει βγει ως τις ακτές, κοντεύει να φτάσει στο δρόμο, κι έχει λερώσει τα πάντα. Είναι και το πάχος του μεγάλο, έχει μπει σε αλιευτικά καταφύγια, σε λιμανάκια όπου βρίσκονται βάρκες, έχει φτάσει στα μαγαζιά εστίασης στην παραλία, τα έχει καταστρέψει όλα. Είναι μεγάλη η ζημιά… Πέρα από την περιβαλλοντολογική καταστροφή και τη δυσφήμηση του νησιού μας, η ρύπανση έχει πάει και στο χώρο της Κυνόσουρας, το σημείο που σε λίγο θα γιορτάσουμε και τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας».
Σύμφωνα με την ίδια, έχουν αναφερθεί και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στην όραση, από κατοίκους της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κοκκινίζουν τα μάτια, τρέχει η μύτη, δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε».
Οι προσπάθειες για την απορρύπανση γίνονται από δυο ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που σύμφωνα με την δήμαρχο δεν είναι αρκετό. «Δεν φτάνουν τα συνεργεία αυτά. Θα πρέπει να γίνει κάτι, να κινηθεί λίγο περισσότερο ο κρατικός μηχανισμός και να μας βοηθήσουν να γίνουν περισσότερα τα συνεργεία γιατί αν ξεφύγει η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη, με μια αλλαγή του ανέμου, θα γεμίσει όλος ο Σαρωνικός. Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε καμία ευθύνη, ούτε και την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε».
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο του καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής που έχει γεμίσει με μαζούτ, η απορρύπανση γίνει στο 100%, ενώ όπως ξεκαθάρισε η δήμαρχος, μόλις τελειώσουν οι εργασίες, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα, συνεργεία του δήμου θα κάνουν ελέγχους στην περιοχή για να διαπιστώσουν αν όντως η απορρύπανση είναι καθολική.
Η Δήμαρχος βρίσκεται στο σημείο και παρακολουθεί τις εργασίες απορρύπανσης, όπως και αρμόδια τμήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ όπως η ίδια τόνισε, για την προσπάθεια απορρύπανσης έχουν διατεθεί όλα τα μέσα του Λιμενικού Ταμείο, όμως χρειάζονται πολλά βυτιοφόρα να τραβούν το μαζούτ από τη θάλασσα, ενώ χρειάζεται και κόσμος να καθαρίζει την παραλία.
Το χρονικό της ρύπανσης
Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, με σημαντική ρύπανση να παρατηρείται σε παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας.
Η ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοειδή (μαύρου χρώματος) 2.570 τόνων, βρίσκεται σε διάφορα σημεία από το Άκρο Κυνόσουρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας.
Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ενώ διερευνώνται και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή, το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.
Οι εικόνες που κατέγραψε drone πάνω από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη ρύπανση είναι σοκαριστικές.
Μεγάλα τμήματα της παραλίας, καθώς και ένας βράχος, που εμφανίζονται στο βίντεο, έχουν μαυρίσει από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα που εκτείνονται σε μήκος 1,5χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.
Δείτε τα πλάνα: