Αναδρομικά: Η αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι συνταξιούχοι που καλούνται να συμπληρώσουν άμεσα την αίτηση προς τον ΕΦΚΑ για την προσωπική διαφορά, ώστε να μη χάσουν χρήματα, εξαιτίας του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εάν οι ίδιοι δεν υποβάλουν εγκαίρως τη σχετική αίτηση, τότε θα θεωρηθεί πως αποδέχονται τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, έστω κι αν αυτός είναι λανθασμένος.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) η αίτηση έχει, επί της ουσίας, και το χαρακτήρα της ένστασης και πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο γιατί επί της ουσίας από 01/01/2019 οι παλαιοί μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχοι έχουν μια νέα σύνταξη, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί και η αντίστοιχη απόφαση που προβλέπει η νομοθεσία.

Η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται από όλος όσους έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.

Ισχύουν, επομένως, τα εξής:

-Όσοι έχουν θετική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη λαμβάνει συμπλήρωμα για να μην πέσει πιο κάτω από την παλιά, η αίτηση τους επιτρέπει να διεκδικήσουν και αναδρομικά παράνομων μειώσεων του 2019.

-Όσοι έχουν αρνητική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την παλιά, και για το λόγο αυτόν πήραν αύξηση που μοιράζεται ισόποσα από φέτος και για μια πενταετία, έχουν συμφέρον να πληροφορηθούν με την αίτησή τους στον ΕΦΚΑ αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός και αν η αύξηση που τους βγήκε θα έπρεπε να είναι αυτή που παίρνουν ή και μεγαλύτερη.

Η αίτηση όσων συνταξιούχων προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ και Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών, πρέπει να απευθύνεται – υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ.

Όσων η πρώτη σύνταξη προέρχεται από το Δημόσιο, πρέπει να απευθύνονται και να την υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ/ΓΛΚ.

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε την αίτηση της ΕΝΥΠΕΚΚ για την προσωπική διαφορά ΕΔΩ

cnn