Black Friday 2022: Πότε πέφτει και τί να προσέξεις
Μετράμε ήδη αντίστροφα για τη φετινή Black Friday. Την κορυφαία ημέρα του χρόνου από άποψης εκπτώσεων και top προσφορών. Πάμε να δούμε πότε ακριβώς πέφτει και όλα όσα πρέπει να προσέξεις.
Η φετινή Black Friday πέφτει στις 25 Νοεμβρίου 2022. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πρόκειται για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Όμως η φετινή Black Friday 2022 θα είναι λίγο…διαφορετική. Τι εννοούμε; Κάνε λίγο υπομονή και θα στο αποκαλύψουμε παρακάτω.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, αν και σίγουρα θα γνωρίζεις ήδη αρκετά.
Τι είναι η Black Friday;
Η Black Friday είναι ημέρα γιορτής για τους καταναλωτές. Πρόκειται για μια ολόκληρη ημέρα κατά την οποία όλα τα καταστήματα προσφέρουν τιμές…χάσιμο! Θα βρεις μεγάλες προσφορές σε πάρα πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις με προσοχή αυτό που θέλεις. Αν «παίξεις» με μυαλό, τότε αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να αποκτήσεις σε σημαντική έκπτωση όλα όσα έχεις βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.
Πώς και πότε ξεκίνησε;
Η Black Friday έχει τις ρίζες της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι η ανεπίσημη ονομασία της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστή ως Thanksgiving. Η τελευταία γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη. Σηματοδοτεί εδώ και πολλές δεκαετίες την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής σεζόν.
Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευσή της. Μια από τις επικρατέστερες, τη θέλει να είχε ταυτιστεί με την πρώτη ημέρα έναρξης των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου και να ξεκίνησε στη Φιλαδέλφεια.
Γιατί όμως Black; Πίσω στη δεκαετία του 1960 όλα ήταν χειρόγραφα. Αυτό ίσχυε φυσικά και για τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούνταν δύο χρώματα μελανιού ώστε να καταγράφονται τα στοιχεία στους ισολογισμούς.
Με κόκκινο έγραφαν τις ημέρες που έκλειναν με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων ενώ με μαύρο τις ημέρες με θετικό. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι εκείνη την ημέρα, την πρώτη δηλαδή ημέρα των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης σεζόν, όλα ήταν στο… μαύρο! Έτσι, της δόθηκε λοιπόν και ο χαρακτηρισμός black.
Κατά την τελευταία δεκαετία η Black Friday έχει γίνει… θεσμός για πολλές χώρες του κόσμου. Μια εξ’ αυτών, όπως ξέρεις, είναι και η Ελλάδα.
Γιατί φέτος είναι διαφορετική;
H Black Friday 2022 έρχεται φέτος εν μέσω μιας ιδιαίτερης χρονιάς. Αρχικά, πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τα… οικονομικά των νοικοκυριών. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αναβάλλει ορισμένες αγορές που θα έκαναν υπό διαφορετικές συνθήκες. Σε δεύτερη φάση, πρόκειται για την πρώτη χρονιά που δεν θα έχουν προηγηθεί οι μέχρι πέρυσι καθιερωμένες ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.
H Black Friday λοιπόν θα γίνει η πρώτη ημέρα ουσιαστικά εκπτώσεων πριν την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Δεδομένου αυτού μάλιστα, ακούγεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες προσφορές.
Τι να προσέξεις
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει, πριν αγοράσεις το οτιδήποτε να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου δέκα βασικά πράγματα.
1. Προσοχή στα καταστήματα που θα επιλέξεις.
Επίλεξε ένα κατάστημα που γνωρίζεις, έχεις ξαναψωνίσει και εμπιστεύεσαι. Η Black Friday αποτελεί ευκαιρία και σε εκείνους που προσπαθούν να σε εκμεταλλευτούν παρουσιάζοντας κάτι ως «μεγάλη προσφορά» ενώ στην ουσία μπορεί είτε να μην είναι είτε να πρόκειται για κάποιο προϊόν απομίμηση ή ελαττωματικό.
2. Διάβασε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ρώτησε για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα.
Και εδώ ισχύει το πρώτο. Δηλαδή, να επιλέξεις ένα κατάστημα που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Αν επιλέξεις κάποιο άγνωστο σχετικά κατάστημα έχε το νου σου στα… «ψιλά» γράμματα.
3. Πρόσεξε τί θα αγοράσεις.
Το ξέρουμε ότι οι προσφορές είναι δελεαστικές. Αλλά πριν αποκτήσεις το οτιδήποτε σκέψου καλά αν πραγματικά το χρειάζεσαι ή απλώς το θέλεις φοβούμενος ότι δεν θα το ξαναβρείς σε τέτοια τιμή. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις τις αγορές σου να έχεις φτιάξει μια λίστα με εκείνα που πραγματικά χρειάζεσαι. Πίστεψέ μας. Θα είναι σωτήρια για τον προϋπολογισμό σου!
4. Προσοχή στις παραπλανητικές προσφορές
Έλεγξε όλες τις λεπτομέρειες του προϊόντος και της συναλλαγής που πρόκειται να κάνεις. Τιμή, εγγύηση, κόστος μεταφοράς, διαθεσιμότητα και χρόνος παράδοσης.
5. Προσοχή στις άγνωστες ή πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.
Όπως είπαμε και πριν, είναι προτιμότερο να αποκτήσεις αυτό που θέλεις από μεγάλες εταιρείες. Αν δεν βρεις αυτό που θες εκεί τότε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε κάποια άγνωστη ή πρωτοεμφανιζόμενη ηλεκτρική επιχείρηση.
6. Δείξε μεγάλη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.
Έλεγξε με προσοχή το περιεχόμενο των όρων και των email που σχετίζονται με την συναλλαγή σου. Μην προχωρήσεις σε συναλλαγή αν σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό για την απόκτηση μιας προσφοράς.
7. Μην παρασύρεσαι από ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ή προσφορές.
Καλό θα ήταν να έχεις παρακολουθήσει καιρό πριν την τιμή του προϊόντος που σε ενδιαφέρει. Μπορείς να ελέγξεις πλέον και online τη διακύμανση τιμής κατά τους τελευταίους μήνες.
8. Κουπόνια προσφορών και giftcards.
Εάν διαθέτεις κουπόνια προσφορών ή giftcards, επιβεβαίωσε αν τα προϊόντα που θέλεις διατίθενται την Black Friday ή αν οι εταιρείες αποδέχονται τα κουπόνια αυτά και δεν εξαιρούνται των προσφορών.
9. Έλεγξε την πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις για τις αγορές σου τις προσωπικές σου συσκευές. Είναι σημαντικό να έχεις εγκαταστημένο antivirus και δίχτυ προστασίας (firewall). Βεβαιώσου ότι κατά την καταχώριση των στοιχείων της συναλλαγής σου έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση. Αυτό μπορείς να το αναγνωρίσεις παρατηρώντας το εικονίδιο με το κλειστό λουκετάκι πάνω αριστερά στην διεύθυνση της ιστοσελίδας αλλά και εάν η διεύθυνση ξεκινά με https://.
10. Συμφώνησε την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει εμπρόθεσμα το προϊόν, πρέπει να ξέρεις ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας για τους καταναλωτές διότι μπορείς να ακυρώσεις τη συναλλαγή σου. Απόφυγε την πληρωμή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή. Ειδικά εάν δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση με κύρος στην αγορά.