Επισπεύδεται η άσκηση της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη επίθεση τζιχαντιστών σε Ερμού και Ακρόπολη
Επίθεση τζιχαντιστών με οχήματα, οπλισμό και βόμβες στην οδό Ερμού, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Πλάκα και την Ακρόπολη, σε σταθμούς μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της άσκησης «Τυφώνας».
Η άσκηση επισπεύδεται εξαιτίας της αύξησης των επιστροφών ύποπτων ατόμων από Συρία και Ιράκ τους καλοκαιρινούς μήνες στις εισόδους της χώρας και επικαιροποιείται σύμφωνα με το χειρισμό των ισπανικών Αρχών στα αιματηρά γεγονότα της Βαρκελώνης!
Τον ερχόμενο Οκτώβριο, εκατοντάδες στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών θα συμμετάσχουν στην άσκηση, που για πρώτη φορά θα εξελιχθεί κάτω από πραγματικές «εικονικές» συνθήκες, για την πρόληψη και αντιμετώπιση επιθέσεων μελών του Ισλαμικού Κράτους στο κέντρο της Αθήνας, σε εμπορικούς δρόμους και αρχαιολογικούς χώρους. Στελέχη των διωκτικών αρχών, πάνοπλοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης όπου θα εξελιχθούν σενάρια πρόληψης επίθεσης τζιχαντιστών και αντίδραση μετά από αυτή. Μία παρόμοια άσκηση όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες στην Πάτρα και κυρίως στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Οι αυξητικές τάσεις επιστροφής ατόμων που έρχονται από τις επίμαχες περιοχές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις διωκτικές αρχές, υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους στη χώρα μας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι σε ενδεχόμενη σύλληψη ατόμου που έχει βρεθεί στο πεδίο των μαχών πολεμώντας στο πλευρό μαχητών του ISIS, αλλά δεν έχει «χαρτογραφηθεί» στις λίστες υπόπτων των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών κρατών, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης αντιποίνων από «συμμαχητές» ή συγγενείς του. Προς το παρόν αυτός ο κίνδυνος δεν είναι καν ορατός, όπως επισημαίνουν, καθώς η χώρα μας ανέκαθεν αποτελούσε γι’ αυτούς «πέρασμα» για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες είχαν ταξιδέψει στα πεδία των μαχών, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός.
Η άσκηση, πέρα από την ανάδειξη του ποσοστού ετοιμότητας των αρμόδιων αστυνομικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, στοχεύει στη διαπίστωση των λαθών, των ελλειμμάτων στη διαχείριση ακραίων συμβάντων τέτοιου βεληνεκούς και κυρίως στην ενδυνάμωση της έγκαιρης συνεργασίας πολλών κρατικών φορέων μαζί.
Ενα τέτοιο «έλλειμμα» διαπιστώθηκε μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, όταν επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, σκέφτηκαν τη λειτουργία των «δοντιών» ακινητοποίησης, τα βυθιζόμενα κολονάκια, που είχαν τοποθετηθεί επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε εμπορικούς πεζοδρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο οχημάτων σε αυτούς. Τα συγκεκριμένα κολονάκια φαίνεται πως δεν λειτούργησαν ποτέ εξαιτίας των αντιδράσεων επιχειρηματιών της περιοχής, ενώ τώρα έχουν χαθεί τα κλειδιά.
Οι υπεύθυνοι επεξεργάζονται άλλες λύσεις «μπλοκαρίσματος» των εισόδων σε εμπορικούς δρόμους με μεγάλες τσιμεντένιες μπάλες ή άλλων τύπων εμπόδια.
Οι επικεφαλής των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, αλλά και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κρατών, έχουν διαπιστώσει ότι οι τζιχαντιστές στις τελευταίες επιθέσεις τους στοχεύουν στην πρόκληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού θυμάτων, κυρίως ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων πολιτών σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Δίνουν έμφαση δηλαδή στους λεγόμενους «μαλακούς στόχους» επειδή αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων οι επιθέσεις σε αυτούς από ό,τι σε κρίσιμες υποδομές, στον στρατό, στην αστυνομία και σε άλλους «σκληρούς στόχους». Παράλληλα, διευρύνεται και το αίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα των πολιτών σε σχέση με τις δεύτερες.
Στην πρόληψη μιας τέτοιας ενδεχόμενης επίθεσης σε «μαλακό στόχο» της Αθήνας προσβλέπει η επικείμενη αστυνομική άσκηση «Τυφώνας».