Ηλεία: Τέσσερις οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Το κυριότερο μέτωπο σε Αμαλιάδα, όπου σώθηκε «στο παρά πέντε» το χωριό Ανάληψη – Φωτιές σε Στρέφι-Αγία Κυριακή, Μέλισσα και Ανδρώνι

Σε πύρινο κλοιό σήμερα η Ηλεία. Δεν έφτανε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αμαλιάδας που μαίνεται από τις 12.15 το μεσημέρι και παραλίγο να οδηγήσει σε εκκένωση χωριού, άλλες τρεις φωτιές ξέσπασαν στο νομό, σε Στρέφι-Αγία Κυριακή, Μέλισσα και Ανδρώνι.

Όπως είπε στο protothema.gr, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν λίγο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να κηρυχθεί η Ηλεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των τεσσάρων πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Περιστέρι, προς το οποίο κατευθύνεται η πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας, η φωτιά καίει σε ένα μέτωπο τριών με τεσσάρων χιλιομέτρων. Μάλιστα, από την ίδια περιοχή είχαν ξεκινήσει και οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 49 άνθρωποι και είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και δέντρων.

Νωρίτερα, είχε κινδυνέψει το χωριό Ανάληψη. «Άλλαξε η φορά του ανέμου και δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από την καταστροφική πυρκαγιά το χωριό Ανάληψη Αμαλιάδας», δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και πρόσθεσε πως «για αυτό τον λόγο ανεστάλη και η εκκένωση του χωριού». «Η φωτιά κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι, αλλά ευτυχώς είναι αρκετά μακριά», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Στο σημείο βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, και 17 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει η σύλληψη ενός πολίτη, καθώς θεωρείται ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο ιδιοκτησίας του, στον οποίο πήγε να κάψει ξερά χόρτα.

Υπενθυμίζουμε ότι γύρω στις 2 το μεσημέρι είχε δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Ανάληψη Αμαλιάδας, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά έφτανε απειλητικά κοντά στα σπίτια του οικισμού. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της Ανάληψης δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ανάληψης να εκκενώσουν τον οικισμό, που απειλείται από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς αρνούνται», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

«Εμείς», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας, «είμαστε σε ετοιμότητα και στην περιοχή βρίσκονται ήδη λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά οι τελευταίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Και επισήμανε: «Προσπαθούμε, ώστε να φύγουν τουλάχιστον από τον οικισμό οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι»

Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μία δεύτερη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή του δήμου Φολόης, μεταξύ Στρέφι και Αγία Κυριακή. Πρόκειται για περιοχή κυρίως με πουρνάρια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει πολύ δυνατός αέρας που δυσχεραίνει την κατάσβεση της φωτιάς. Επιτόπου βρίσκονται 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Μία τρίτη πυρκαγιά καίει στην περιοχή Μέλισσα Λεχαινών, ενώ υπάρχει και μία τέταρτη φωτιά στα ορεινά της Ηλείας, στο Ανδρώνι.

 

πηγη: www.protothema.gr