Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 04:26 στον θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Πρέβεζας και 294 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,έγινε αισθητός στις γύρω περιοχές προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Τον σεισμό κατάλαβαν έντονα και κάτοικοι στη Λευκάδα και τον Μύτινα Αιτωλοακαρνανίας, όπως επίσης και στην Άρτα.

Αμέσως μετά το σεισμό, πολλά κτήρια στο κέντρο της Πρέβεζας και σε γύρω περιοχές, έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ ακολούθησε και γενικό μπλάκ άουτ για λίγα λεπτά σύμφωνα με το mypreveza.gr.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση. Πρόσθεσε, πως πιστεύει ότι η σεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά. Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ο σεισμός στην Πρέβεζα να είναι συνέπεια του σεισμού στη Ζάκυνθο. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το επόμενο δίμηνο στη συγκεκριμένη περιοχή και τόνισε ότι η δυτική Ελλάδα δίνει πάντα σεισμούς γι’ αυτό κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται από τους αρμόδιους.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης δήλωσε πως οι κάτοικοι της πόλης ταρακουνήθηκαν έντονα από τον σεισμό. Είπε ότι έπεσαν αντικείμενα στα σπίτια, χωρίς πάντως, μέχρι στιγμής, να υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημιές. Σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος με την Πυροσβεστική, επίσης δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές, αν και με το πρώτο φως της ημέρας όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης αλλά και στα γύρω χωριά για έλεγχο.

Πριν λίγες ημέρες, στην ίδια περιοχή είχε καταγραφεί ένας ακόμα σεισμός που επίσης είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους και είχε μετρηθεί 4,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Χουλιάρα, η σεισμική δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα είχε ξεκινήσει από απόγευμα της Δευτέρας, όταν στις 18:50 σημειώθηκε σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Κορώνη και στις 19:41 4,3 Ρίχτερ στην Αμαλιάδα.

Τσελέντης: Σε εξέλιξη η ακολουθία, άγνωστο εάν ήταν ο κύριος σεισμός

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ εξήγησε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο σε μία περιοχή γεμάτη ενεργά ρήγματα. “Είναι από τις πιο ενεργές στον κόσμο”, υπογράμμισε.

Η περιοχή διεγέρθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου και τώρα το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Τσελέντης είπε πως “είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε”.

Ωστόσο, τόνισε ότι μετά το σεισμό Ζακύνθου τόσο ο ίδιος όσο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είχαν κάνει καταγραφές στην περιοχή του Ιονίου ως την Πελοπόννησο (Δυτική Ελλάδα), καταγραφές οι οποίες έδειξαν ότι “στην περιοχή έχει μαζευτεί πολλή ενέργεια”.

Έκανε επίσης γνωστό πως ενημερώθηκε για τα στοιχεία η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και κατέληξε ο καθηγητής:

“Στους επόμενους 2-3 μήνες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τη Δυτική Ελλάδα”.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται προσοχή στην εξελισσόμενη σεισμική δράση στην Πρέβεζα

Η ανάρτησή του για τη σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ.

“Πρέβεζα σεισμός 5,4. Έγινε στις 4.26, απόσταση ~15 km Δ της Πρέβεζας στο Ιόνιο. Από 15.12.2019 προηγήθηκαν προσεισμοί. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης” έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλοςσχετικά με τον σεισμό στην Πρέβεζα.

 

madata