Πρώτες διακοπές με το μωρό; Μην κανονίσετε τίποτα πριν διαβάσετε αυτό!

Πρώτες διακοπές με το μωρό; Μην κανονίσετε τίποτα πριν διαβάσετε αυτό!

Τις ονειρεύεστε από όταν το μωρό ήταν ακόμα στην κοιλιά σας. Αυτό το καλοκαίρι θα ζήσετε μαζί τις πιο όμορφες διακοπές της ζωής σας. Αρκεί να κάνετε τη σωστή προετοιμασία.

Οι φετινές διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Γιατί εάν υπάρχει μία μόνο κατηγορία ανθρώπων στον κόσμο που δικαιούται λίγη ξεκούραση και χαλάρωση αυτή αφορά τις νέες μαμάδες. Πριν όμως αρχίσετε να φαντάζεστε εξωτικές παραλίες και κομψά boutique ξενοδοχεία, καλό είναι να ξέρετε ότι τώρα που συνταξιδεύετε με ένα μωρό θα πρέπει να αλλάξετε λίγο την εικόνα που έχετε στο μυαλό σας για τις διακοπές. Πριν λοιπόν καταλήξετε στις λεπτομέρειες, σκεφτείτε:

Πού θα πάτε;

–          Όσο κι αν ονειρεύεστε τροπικές θάλασσες και φοίνικες, καλό θα ήταν να αποφύγετε τους πολύ μακρινούς προορισμούς, καθώς οι πολύωρες πτήσεις και οι διαφορά της ώρας είναι βέβαιο ότι θα αναστατώσουν το πρόγραμμα του μωρού.

–          Αποφύγετε επίσης τα πολύ μικρά νησάκια και τα απομονωμένα μέρη όπου πρέπει να οδηγήσετε σε σχεδόν ανύπαρκτους δρόμους μέχρι να φτάσετε. Για την ψυχολογία σας και μόνο είναι καλό να έχετε την αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε εάν χρειαστεί να βρεθείτε κάπου κοντά στον πολιτισμό.

–          Όχι ότι χρειάζεστε ένα ακόμα επιχείρημα, αλλά εάν είστε σε δίλημμα τύπου «βουνό ή θάλασσα;» αυτή τη χρονιά είναι ίσως καλύτερο να προτιμήσετε την παραλία, ειδικά εάν το παιδί σας έχει μόλις αρχίσει να περπατάει. Στην αμμουδιά θα έχει όσο χώρο χρειάζεται για να παίξει και να τρέξει ελεύθερα κι εσείς μπορείτε να το παρακολουθείτε χωρίς το άγχος μη βγει στο δρόμο ή μήπως χτυπήσει. Μην ξεχνάτε βέβαια να αποφεύγετε τις ώρες που καίει πολύ ο ήλιος (11 το πρωί με 5 το απόγευμα) και να προστατεύετε το μωρό με αντηλιακό, καπέλο και σκουρόχρωμα ρούχα.

Πού θα μείνετε;

–          Όταν ταξιδεύατε μόνοι οι δυο σας μπορεί να προτιμούσατε τα απομονωμένα ξενοδοχεία ή το κάμπινγκ. Τώρα όμως θα πρέπει μάλλον να τα ξεχάσετε.

–          Οι μικρές πανσιόν δεν είναι η καλύτερη επιλογή γιατί δεν σας παρέχουν ό,τι χρειάζεστε για να ετοιμάσετε το γεύμα του μωρού (όπως π.χ. ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο) ούτε διαθέτουν room service (όπως ένα μεγάλο ξενοδοχείο) όπου μπορείτε να ζητήσετε, π.χ.,  ζεστό νερό για το γάλα.

–          Εάν έχετε το άγχος μήπως το μωρό σας ενοχλήσει τους υπόλοιπους ενοίκους, είναι ίσως προτιμότερο να νοικιάσετε κάποιο σπίτι στον προορισμό της επιλογής σας που επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε περισσότερα δωμάτια ώστε να μπορείτε να κινείστε άνετα όταν το μωρό κοιμάται.

–          Αν είναι να κάνετε οικονομία κάπου, μην κάνετε στο κατάλυμα. Μην ξεχνάτε ότι –ακόμα κι αν άλλες χρονιές συνηθίζατε να πηγαίνετε στο δωμάτιο μόνο το βράδυ για ύπνο- φέτος θα περάσετε αναγκαστικά πολλές ώρες εκεί.

Πώς θα πάτε;

–          Όποιο μέσο κι αν επιλέξετε, φροντίστε να αποφύγετε να ταξιδέψετε τις ώρες αιχμής. Προτιμήστε να ξεκινήσετε ένα πρωί καθημερινής (αντί για Παρασκευή απόγευμα) ή να κλείσετε εισιτήρια για μια βραδινή πτήση (που συνήθως έχει λιγότερο κόσμο).

–          Καλή ιδέα είναι επίσης να ταξιδέψετε τις ώρες που το παιδί συνήθως κοιμάται, καθώς το πιθανότερο είναι να μη χαλάσει το πρόγραμμά του και να είναι κοιμισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού.

–          Εάν δεν ταξιδεύετε με δικό σας μεταφορικό μέσο, μην παραλείψετε να κανονίσετε εκ των προτέρων πώς θα κινηθείτε αφού φτάσετε στον προορισμό σας. Μπορείτε για παράδειγμα να ζητήσετε από το ξενοδοχείο όπου θα μείνετε να σας παραλάβουν από το αεροδρόμιο όταν φτάσει η πτήση σας ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο το οποίο θα κανονίσετε να σας περιμένει στο λιμάνι (αν ταξιδεύετε με πλοίο).

Τι θα πάρετε μαζί σας;

–          Όσο πιο μικρό είναι το μωρό τόσο περισσότερα τα πράγματα που θα χρειαστείτε (ή μπορεί να χρειαστείτε) άρα πρέπει να έχετε προβλέψει να πάρετε μαζί σας. Το καρότσι είναι must και μπορεί να αντικαταστήσει και το καθισματάκι φαγητού αλλά και το παρκοκρέβατο εάν το μωρό είναι αρκετά μικρό για να πάρει εκεί το μεσημεριανό του υπνάκο.  Επίσης, εάν το παιδί τρώει αλεσμένες τροφές, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα μικρό μπλέντερ.

–          Τα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και κάποιες πανσιόν μπορούν να εξασφαλίσουν μερικά από τα αντικείμενα που χρειάζεστε –όπως κούνια, καρεκλάκι φαγητού, ακόμα και γιογιό. Γι’ αυτό όταν επικοινωνήσετε για να κάνετε την κράτηση, μην παραλείψετε να συζητήσετε τι μπορούν να σας παρέχουν ώστε να μην το κουβαλάτε.

–          Ρωτήστε τα πιο μεγάλα παιδιά εάν υπάρχει κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι που θέλουν να έχουν μαζί τους. Πολλά πιτσιρίκια θέλουν μαζί το μαξιλάρι ή το σεντονάκι τους, ενώ εάν έχει κάποιο «νάνι», βεβαιωθείτε ότι δεν το ξεχάσατε πριν ξεκινήσετε!

Πηγή: mamamia.gr