Τεχνητή νοημοσύνη ‘συνετίζει’ απρόσεκτους μαθητές
Οι νέες τεχνολογίες επιστρατεύονται για να εντοπίσουν τους απρόσεκτους μαθητές και φοιτητές και να τους επαναφέρουν στην τάξη
Η γαλλική οικονομική σχολή ESG του Παρισίου βρήκε τη λύση για όσους μαθητές και φοιτητές δυσκολεύονται (ή αρνούνται) να συγκεντρωθούν κατά την παράδοση των μαθημάτων τους. Το νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Nestor, αποτελεί έναν ψηφιακό σύμβουλο των εκπαιδευόμενων, ο οποίος τους επαναφέρει στο μάθημα όταν αποσπάται η προσοχή τους και τους βοηθά να διαμορφώσουν ένα σωστό χρονοδιάγραμμα εργασιών. Η ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να αναδιαμορφώσει το εκπαιδευτικό τοπίο και δίνει μια σαφή εικόνα για το #poupaeiokosmos…
Ο δημιουργός της εφαρμογής Marcel Saucet υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δεν στοχεύει στη διαρκή παρακολούθηση των μαθητών ούτε στην καταγραφή της προσωπικής τους ζωής. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα είναι κρυπτογραφημένο, απολύτως ασφαλές και ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στη διαγραφή του με την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Στόχος του Nestor δεν είναι η παρακολούθηση των φοιτητών, αλλά η βελτίωση των επιδόσεων τους» είπε και υποστήριξε ότι θα βελτιωθούν τόσο η επίδοση των καθηγητών όπως και η ίδια η διδακτική διαδικασία.
Πώς λειτουργεί
Το λογισμικό αξιοποιεί την τεχνολογία ανάλυσης προσώπου (εστιάζει κυρίως στις κινήσεις των ματιών και τις εκφράσεις των προσώπων των εκπαιδευόμενων) και τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης προκειμένου να καθορίσει κατά πόσο προσέχουν οι μαθητές και οι φοιτητές στα μαθήματα. Σε πρώτη φάση το Nestor καταγράφει μέσω web camera τις αντιδράσεις του μαθητή κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Αναλύοντας το μαγνητοσκοπημένο υλικό, διαμορφώνει ένα “μοτίβο”, κατά το οποίο φαίνεται πόσο συχνά, για πόσο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως με ποια αφορμή αποσπάστηκε η προσοχή του μαθητή από τον καθηγητή του.
Το Nestor μπορεί να αποκτήσει και περισσότερο παρεμβατικό ρόλο: Μπορεί να στέλνει στον εκπαιδευόμενο ειδοποιήσεις κάθε φορά που αφαιρείται ή ακόμα και να του προτείνει χρονοδιάγραμμα και μεθόδους για να διαβάσει τα μαθήματά του και να ολοκληρώσει τις εργασίες του.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από εθελοντές που συμμετέχουν τον Σεπτέμβριο σε δύο τμήματα της ESG, στα οποία η παράδοση των μαθημάτων γίνεται μέσω διαδικτύου. Στόχος του Saucet ωστόσο είναι το Nestor να αξιοποιηθεί σε φυσικές τάξεις, βελτιώνοντας το επίπεδο των σπουδών και δίνοντας στους σπουδαστές περισσότερα κίνητρα να παρακολουθούν.
Η εισαγωγή προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σίγουρο ότι θα εγείρει συζητήσεις, ωστόσο αποτελεί αναμφίβολα μια τεχνολογική εξέλιξη που καταδεικνύει #poupaeiokosmos και πώς αναπτύσσονται οι μαθησιακές δυνατότητες στο μέλλον.
πηγη:news247.gr